Takto vypadal Roald Amundsen.
Při dobytí pólu nesměla chybět norská vlajka.
Cestovatelé se setkali s Inuity.
Dobytí pólu, stan a vlajka.
Takto vypadal Roald Amundsen.
7
Fotogalerie

Soutěživý objevitel Amundsen: Podpásovka s jižním pólem a střílení psů

Den 14. prosince 1911 se stal zásadní pro norského objevitele Roalda Amundsena, který objevil pól. Původně mělo jít o ten severní. Nakonec ale šlo o pól jižní. A že to nebylo jen tak. V novém díle seriálu Životy slavných internetové televize Mall.tv se dozvíte fascinující příběh, který si musel při své životní cestě Amundsen zažít.

Mladý Amundsen měl být podle původního plánu lékařem. Po smrti své maminky, kvůli které šel na medicínu, však studium ukončil a začal se věnovat cestování a objevování.

Na své první výpravě na lodi Belgica si zakusil, jak ostré mohou být podmínky při objevování nových krajů. Na zamrzlé lodi musel se svým týmem přezimovat, bojoval s kurdějemi, zjistil, že zvířecí kožich je lepší než vlna a od Inuitů se naučil mnoho praktických informací k přežití v nuzných podmínkách severu.

Amundsen všechny své objevitelské cesty vždy bral jako soutěž. Chtěl být na neprobádaných místech jako první a vztyčit tam norskou vlajku. Tak si to plánoval, i když chtěl vyrazit na severní pól. Nakonec ale zjistil, že ten už byl objeven Američany a tak se nalodil na zapůjčenou loď Fram i se svojí posádkou a vyrazil. Ne však na sever, ale na jih- tedy jižní pól. A tady vznikl tzv. Závod o jižní pól. Tím stejným směrem totiž vyrazil i britský objevitel Robert Scott.

Amundsen zvolil zcela jinou cestu než jeho konkurent. Plul oblastmi, kam lidská noha nevkročila a rychle se svojí skvěle připravenou posádkou postupoval. Neváhal dokonce postřílet psy, které měl s sebou, aby mu pomohli s nákladem, a sníst je. Věděl zkrátka přesně co dělá a proč to dělá a to mu také přineslo prvenství v objevení jižního pólu, ale také kritiku. Proč? Více zjistíte v našem videu.