Video placeholde
Keanu Reeves ve hře Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
26
Fotogalerie

V sexuálních robotech je budoucnost, válčit pomocí robotů je humánnější, říkají odborníci z Akademie věd

Ve čtvrtek 10. prosince vychází dlouho očekávaná videohra Cyberpunk 2077. Jedním z hlavních rysů projektu od polského studia CD Projekt RED jsou silné tělesné modifikace – a to biologické i mechanické. Tzv. human enhancement, tedy jakési lidské vylepšování, vám ve hře pomohou k lepšímu fyzickému i mentálnímu výkonu, vzduchový filtr v nose vás učiní imunní vůči otravě plynem a díky robotickým rukám můžete bez větší námahy šplhat po stěnách. Jak jsme od takové reality daleko? Musí takové vylepšování vždycky dopadnout špatně, jak nás učí filmy a videohry? A jak budeme v budoucno využívat sexuální roboty a kybernetické vojáky? Nejen o tom jsme se bavili s vědeckými pracovníky Akademie věd ČR – Davidem Černým a Tomášem Hříbkem. Rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.

Samotnou hru Cyberpunk 2007 jsme použili jako ideální startovní plochu pro debatu o tom, jak vypadá lidské vylepšování nyní a jak má vypadat v budoucnu. Řešíme etické otázky i otázky práva. Vědecký výzkum je totiž dnes už daleko před nimi. Budoucnost tělesného vylepšování je navíc blíže, než bychom se mohli domnívat. Podle Davida Černého se za pár desítek let budou v tomto oboru dít věci, které nám dnes připadají nemožné.

Tomáš Hříbek navíc pokládá představu této budoucnosti tak, jak ji prezentují sci-fi filmy nebo i hry jako Cyberpunk 2077, za mylnou. Nehrozí podle něj, že by se díky lidskému vylepšování vytvořila nějaká vládnoucí elita, která by žila na úkor živořící většiny. Technologie budou nasazovány masově a budoucnost tak bude mnohem optimističtější.

Kromě vylepšování lidí se v rozhovoru věnujeme i vylepšování umělé inteligence a vylepšování robotů. David Černý se v tomto ohledu dopouští odvážných a zajímavých výroků. Válka pomocí robotů mu připadá humánnější a např. sexuální roboty vidí jako dobrý způsob, jak zachránit partnerské vztahy, kterým to neklape v ložnici. Jak je to možné? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku!

Co na ideu lidského vylepšování říkáte? A budete hrát/hrajete Cyberpunk 2077? Dejte nám vědět do diskuze!