Video placeholde
Lego Art Beatles
Lego Art Iron Man
Lego Art Andy Warhol Marilyn Monroe
Lego Art Iron Man
Lego Art Beatles
20
Fotogalerie

Lego pro dospělé: Obraz Dartha Vadera je ultimátní dárek fandům Star Wars. Jen vám u něj umře palec

Rok 2020 má sice spoustu důvodů, proč být opravdu špatným. I na něm se dá nalézt něco pozitivního. Dvojitá karanténa přikovala velkou část dospělé populace doma. Lidé, kteří jinak tráví většinu dne v práci, znovuobjevili vaření, domácí práce či třeba jen hraní si. Výjimkou jsem nebyl ani já a zavzpomínal na dětské časy u stavebnice Lego. Během druhé vlny jsem si postavil obraz Dartha Vadera z Lego kolekce označené 18+. Výsledek mé práce můžete vidět ve videu v úvodu článku.

Když jsem viděl Lego krabici s nápisem Adults Welcome (dospělí vítáni) a značku 18+, neubránil jsem se pocitu, že dánská firma na kostičky začala vyrábět erotické pomůcky. Za lehce zmatenými nápisy se ale skrývá něco jiného. Je to snaha firmy dodat dospělým odvahu si opět něco s kostiček postavit. A funguje to skvěle. Například v případě obrazů se zabavíte na dlouhé hodiny a výsledek si můžete směle pověsit na zeď, aniž byste si vysloužili poznámky o své infantilnosti, protože to jednoduše vypadá dobře. Navíc „pixelová“ stylizace funguje jako pletací vzor na svetr, takže vám i podle obrazu může šikovnější partner v domácnosti něco uplést.

Kolekce Lego art je výborný nápad, který cílí na masový popkulturní vkus. Koupíte si stavebnici a můžete si z ní postavit obraz ve třech různých verzích. Kromě motivu ze Star Wars a slavných sithů (když si koupíte tři stavebnice, můžete si dokonce postavit jednoho velkého Dartha Vadera, to už ale dost leze do peněz) je to třeba Iron Man, Beatles či Marilyn Monroe od Andyho Warhola. Pak tu je celá řada Architecture se světovými dominantami, Technic navazující na geniální český Merkur nebo Creator s autíčky či fotbalovými stadiony. Vybere si každý, a jak dokazuje průzkum, stavění si z kostek může pomoci odbourat stres.

V létě roku 2020 proběhl v rámci studie Lego Play Well Report 2020, kterého se celosvětově zúčastnilo více než 18 tisíc dospělých. Z českých dat pak vyplynulo, že pocity stresu zažívá alespoň jednou měsíčně 62 % dospělých Čechů. Mimo nejrozšířenější způsoby relaxace se stává stále oblíbenější technikou odbourávání stresu obyčejná hra. Ve světě objevilo účinky hraní 9 z 10 dospělých, v České republice si hru jako způsob odpočinku zvolilo 8 % respondentů, převážně mladší věkové skupiny. Hra přitom podle dotazovaných Čechů skýtá čtyři klíčové benefity – pro 74 % je hra zdrojem zábavy, 46 % dospělých oceňuje rozvoj mozkové kapacity, 35 % si užívá kreativitu spojenou s hraním a 37 % dospělých zmiňuje omlazující účinky hry. Věnovat se hře by tedy bylo prospěšné pro větší počet Čechů.

Pro 2 ze 3 dotazovaných by bylo adekvátním způsobem relaxace i stavění s kostkami Lego. Téměř každý pátý (19 %) si v rámci odpočinku příležitostně stavebnice Lego staví. Dalších 46 % by tuto činnost považovalo za adekvátní způsob relaxace, ale zatím je to nenapadlo realizovat. Právě stavění dospělí přisuzují v rámci globálního dotazování vedle zmírňování stresu také rozvoj důležitých dovedností, jako je rozvoj kreativity (90 %), řešení problémů (87 %), schopnost rozhodovat se (85 %) nebo poučit se z chyb (86 %).

Závěry průzkumu mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Při stavění obrazu Dartha Vadera nešlo myslet prakticky na nic jiného. Nevýhodu to ale mělo, zamačkávání malých kostiček do podkladové desky vám spolehlivě umrtví váš dominantní palec. Mně to trvalo pár hodin a strávil jsem s tím celkem dva večery. Na výsledek se můžete podívat ve videu v úvodu článku.