Přírodní park Blockheide

Přírodní park Blockheide Zdroj: Profimedia.cz

Přírodní park Blockheide
Přírodní park Blockheide
Městečko Gmünd
Městečko Gmünd
5
Fotogalerie

Blockheide, krajina lesů, luk, rybníků a obřích balvanů, láká k podzimním procházkám

Dnešní tip na pěkný podzimní výlet nám tak trochu pokazil, jako ostatně spoustu věcí v tomto nešťastném roce, koronavirus. Pro návštěvu našich jižních sousedů totiž od soboty čerstvě potřebujeme negativní PCR test na nemoc covid-19. Pokud jej máte, nic dalšího vám nebrání vydat se jen kousek za české hranice, do rakouského přírodního parku Blockheide. Zpestření při ozdravné procházce podzimně zabarveným lesem obstarají žulové balvany roztodivných tvarů.

První zastávka: Gmünd

Jako výchozí bod pro návštěvu přírodního parku Blockheide slouží městečko Gmünd. Leží v Dolních Rakousech, konkrétně v jejich severozápadní části zvané Waldviertel, přímo na hranici s Českou republikou. Zrcadlovým obrazem Gmündu na české straně hranice jsou České Velenice, které vznikly v devatenáctém století díky rozvoji železnice. Vlastně se jednalo o jakési železniční předměstí Gmündu, které ovšem připadlo po první světové válce československému státu.

Do Českých Velenic se i dnes turisté nejpohodlněji dostanou právě vlakem, a to buďto z jihočeské metropole Českých Budějovic, případně z Veselí nad Lužnicí, kde se přestupuje na rychlíky do Prahy. Do Gmündu je to pak z Velenic už jen co by kamenem dohodil – stačí přejít přes řeku Lužnici a jste tam. Mimochodem – i Gmünd jako takový stojí alespoň za krátkou zastávku. Zdejší náměstíčko s domy zdobenými sgrafity je mimořádně malebné a zdejší kavárničky jako stvořené k dopolední kávě. V jihozápadním cípu náměstí si pak můžete prohlédnout exteriér gmündského zámku, jehož historie sahá až do dvanáctého století.

Šest naučných stezek, rozhledna i geologické muzeum

Přírodní park Blockheide se nachází na severovýchodním okraji Gmündu a je z městečka bezproblémově dostupný pěšky. Oblast o rozloze jen mírně přes sto hektarů je chráněna už od roku 1964. Lidé sem jezdí kvůli seversky působící krajině s bizarními žulovými formacemi a působivě tvarovanými skalními bloky. Specialitou parku jsou viklany, totiž velikánské balvany, které se jen malým kouskem své plochy dotýkají podloží.

Přestože park sám o sobě není příliš rozsáhlý, prochází jím hned šest naučných prohlídkových tras. Ty navíc vedou i mimo hranice parku a lze je různě kombinovat. Nemusíte se tak bát, že byste měli za hodinku hotovo. Blockheide vystačí klidně na celé odpoledne.

Středobodem a zároveň nejvyšším bodem celého areálu je tzv. Gmündská výšina, kde vyrostla třicet metrů vysoká rozhledna a informační turistické centrum. V něm si návštěvníci mohou prohlédnout tematickou výstavu anebo se občerstvit. Výstup na rozhlednu je na rozdíl od samotného parku zpoplatněn. Za pár eur se můžete pokochat pěkným panoramatickým výhledem, vidět jsou kupříkladu vrcholky Novohradské hory.

V centrální části parku, kterou prochází většina ze zmíněných šesti stezek, se kromě rozhledny nachází také třeba kaple svatého Huberta, menší venkovní geologické muzeum s ukázkami hornin vyskytujících se v okolí a také zdobený balvan označující místo, kudy prochází patnáctý poledník východní délky.

Před pokračováním do odlehlejších částí Blockheide doporučujeme, abyste si v infocentru vyzvedli mapku anebo si ji před cestou vytiskli z webových stránek parku. Jednotlivé trasy jsou sice v terénu značené, českým turistům, zhýčkaným jasným a kvalitním turistickým značením u nás, se ale rakouské turistické značky mohou zdát zmatečné či nedostatečné.

Mytologická trasa

Nejatraktivnější balvany najdete bezesporu na trase značené modrou barvou, zvané „Mytologická“. Na okruhu dlouhém necelé čtyři kilometry postupně uvidíte mimo jiné tři viklany anebo zajímavě tvarované žulové bloky Čertovo lože (Teufelsbett), Kryštofův kámen (Christophorus-Stein) a Houbový kámen (Pilzstein). Cesta prochází také kolem několika menších rybníčků.

Do okrajových částí parku pak návštěvníky zavede žlutě značený okruh dlouhý asi šest kilometrů. Na této trase leží dva malebné zatopené kamenolomy. V jednom z nich se dokonce ještě občasně těží – co jiného než žula.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: