Prezident Miloš Zeman a jeho projev k 28. říjnu 2020

Prezident Miloš Zeman a jeho projev k 28. říjnu 2020 Zdroj: FTV Prima

Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020)
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Miloš Zeman u voleb do Senátu. Do druhého kola volit nejde
Prezident Miloš Zeman v Partii CNN Prima News (4. 10. 2020)
Petr Mlsna na schůzce s Milošem Zemanem v Lánech (15.10.2020)
12
Fotogalerie

Podle Čechů Zeman nezvládl koronavirovou krizi a úřad prezidenta ztrácí díky němu význam

Prezidentský úřad pro Čechy v poslední době ztrácí na významu. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK z přelomu září a října. Současná hlava státu, Miloš Zeman, podle lidí nezvládá činnost v koronavirové krizi. Dvě třetiny dotázaných mu za to daly - při známkování jako ve škole - čtyřku, či pětku.

Jasný favorit pro příští prezidentské volby se zatím nerýsuje. Nejvyšší podporu mají neúspěšný Zemanův soupeř z minulé volby Jiří Drahoš či moderátor Marek Eben. Naopak výrazně ztratil na podpoře od minulého průzkumu premiér Andrej Babiš.

Při průzkumu před rokem a také ještě letos v březnu pokládalo úřad prezidenta za důležitý shodně 77 procent dotázaných. Nyní ale podíl Čechů, kteří považují úřad za významný, klesl na 70 procent. Podle Jana Buriance ze STEM/MARK se na tom podepsalo působení prezidenta během krize související s šířením koronaviru. První případy nákazy koronavirem se objevily v Česku v březnu a na podzim se situace výrazně zhoršila.

"Zdá se, že epidemická krize mění náhled na více institucí veřejného života. Někteří lidé se cítí být více ohrožení, ztrácí se ve změti informací, a to se projevuje i v jejich postojích," sdělil Burianec. "U prezidentského úřadu je to dáno především vysokými nároky na tuto funkci, ale také tím, že současný prezident podle názoru lidí během krize nenaplnil úlohu empatické opory a vlastně nebyl téměř vidět či slyšet," doplnil.

Lidé v průzkumu hodnotili působení současného prezidenta známkami jako ve škole. Nejhorší výsledek měl Zeman právě v aktivitách v době koronavirové krize, kde mu dalo 20 procent lidí čtyřku a 47 procent pětku. Jedničku, nebo dvojku dostal prezident pouze od 14 procent lidí. Ve většině oblastí převažovali v hodnocení Zemana čtyřky a pětky. Jenom v kategorii využívání prezidentských pravomocí měly většinu známky od jedničky po trojku.

V hodnocení zájmu o problémy občanů dala Zemanovi přesně polovina dotázaných čtyřku, či pětku, zhruba pětina trojku a zbytek dvojku, nebo jedničku. Mírně nadpoloviční převahu měly čtyřky a pětky v hodnocení řešení sporů na české politické scéně a obhajobě českých zájmů v cizině. Na zhruba dvoutřetinový podíl se čtyřky a pětky dostaly v hodnocení vystupování prezidenta na veřejnosti.

Kategorie aktivit v koronavirové krizi byla v průzkumu zařazena nově. Ve všech ostatních pěti oblastech, které lidé hodnotili i v minulých průzkumech, si Zeman oproti předchozímu průzkumu pohoršil.

Průzkum zjišťoval také podporu možných adeptů na příští hlavu státu. Jasný favorit se v průzkumu neobjevil. U šesti jmen v čele průzkumu se podíl lidí, kteří by daného člověka určitě volili, pohybuje jen kolem deseti procent. Při započtení lidí, pro které kandidát alespoň přichází v úvahu, má největší podporu Zemanův soupeř z minulých prezidentských voleb a senátor Drahoš (za STAN) s 50 procenty. Jen o procentní bod méně podporovatelů má moderátor a herec Eben.

Podporu 40 a více procent lidí mají ještě další někdejší Zemanův protikandidát a senátor Pavel Fischer (nezávislý) a bývalý náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel. Oproti minulému průzkumu si výrazně pohoršil premiér Babiš, kterého by v prezidentských volbách podpořilo nyní jen 37 procent dotázaných, zatímco ještě na jaře měl podporu 47 procent lidí.

Průzkum prováděla agentura STEM/MARK na přelomu letošního září a října. Zúčastnilo se ho 815 lidí ve věku 18 a více let.