Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný Zdroj: Jakub Poláček (Blesk)

Ministr Blatný není jen pod jednou peticí proti Babišovi. Je toho víc. Odpovědi na tyto otázky stále dluží

Lékař Jan Blatný, který se včera stal ministrem zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše, je podepsán nejen pod peticí za Babišovo odstoupení s názvem "Chvilka pro rezignaci", ale figuruje také jako signatář iniciativy "Milion chvilek pro demokracii". Jde o dva podpisy na dvou různých místech, v obou případech jde o aktivity ostře vyhraněné proti Andreji Babišovi. Blatný se už od včera vyhýbá jasné odpovědi na to, zda jsou podpisy autentické. DeníkN mezi tím zjistil, že podpis pod peticí odešel z Blatného elektronické adresy.

Informaci o tom, že lékař Jan Blatný z Jinačovic je uveden pod peticí "Chvilka pro rezignaci", jejíž signatáři pokládají "za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametová revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB", přinesl Reflex už včera jako vůbec první médium. Článek s podrobnostmi i kopií internetových stránek, kde je Blatného jméno uvedeno, najdete zde.

Při dalším ověřování Blatného podpisu pak Reflex dále zjistil, že člověk téhož jména, profese a bydliště figuruje i mezi signatáři iniciativy "Milion chvilek pro demokracii". Ta byla i organizátorem petice "Chvilka pro rezignaci". Nicméně jde o dva podpisy téhož člověka na dvou různých místech - bylo nutné přihlásit se vždy znovu, tedy celkem dvakrát. Zatímco jako signatář petice "Chvilka pro rezignaci" má Blatný registrační číslo 213 613, jeho podpis pro "Milion chvilek pro demokracii" má číslo 143 223. Vyhledat ho lze zde.

Kromě petice Chvilka pro rezignaci je Blatného podpis také pod iniciativou Milion chvilek pro demokraciiKromě petice Chvilka pro rezignaci je Blatného podpis také pod iniciativou Milion chvilek pro demokracii|Internet

Reflex udělal vše, co bylo v jeho silách, aby autenticitu podpisů ověřil. Blatného se opakovaně snažil včera i dnes zastihnout na jeho mobilním telefonu, žádal ho o kontakt prostřednictvím sms zprávy, otázky poslal už včera na tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví a urgoval odpovědi. Bez výsledku. Protože pod peticí "Chvilka pro rezignaci" je uvedeno i jméno Blatného manželky Dany, oslovil Reflex i ji. Do věci ale jasno nevnesla: "Nezlobte se, ale s médii nebudu vůbec komunikovat," uvedla pouze.

Mezitím kauza zaujala i další média. Na tiskové konferenci po svém jmenování, kde jasně, srozumitelně a obsáhle odpovídal na všechny dotazy, dostal Blatný od redaktorky Seznamu dotaz, zda může svůj podpis pod peticí proti premiérovi potvrdit, či vyvrátit. "Prosím, pod jakou peticí?" zeptal se nejprve novopečený ministr. Po zopakování a upřesnění dotazu pak pokrčil rameny, zakroutil hlavou a řekl velmi nevýrazně jediné slovo: "Ne."

Na petici pak přišla řeč i v rozhovoru, který Blatný poskytl serveru Novinky.cz. Zde byly otázky a odpovědi následující:
Redaktor: "Skutečně jste ji nepodepsal?"
Blatný: "Neumím vám k tomu nic říci, prostě neumím. Obecně se k tomu vyjádřím tak, že jste viděli například můj údajný twitterový účet, který také není můj."
Redaktor: "Takže se pod vašimi údaji podepsal někdo jiný?"
Blatný: "Je to možné."

Ani v jednom z doposud poskytnutých vyjádření tak Blatný jasně neodpovídá na dotaz, zda petici podepsal. Na tiskové konferenci odpověděl slovem "Ne" na to, zda může svůj podpis pod peticí potvrdit, či vyvrátit. Z hlediska výrokové logiky tedy neřekl nic víc, než že podpis nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit.

Pro Novinky zase naznačuje, že se mohl stát obětí podvodu a poukazuje na falešný účet na Twitteru. Ten ovšem někdo zřídil v době, kdy už bylo jasné, že bude ministrem. Takový "žert" může dávat smysl. Pod peticí za odstoupení Babiše se ovšem jeho podpis objevil v březnu 2018, tedy v době, kdo byl širší veřejnosti zcela neznámý a nebyl ještě ani náměstkem FN Brno. Další okolností, která nasvědčuje spíše pravosti podpisu, je fakt, že jen o několik míst výše je pod toutéž peticí podepsána i jeho manželka.

Na sociálních sítích se dále objevily spekulace, že může jít o shodu jmen a skutečným signatářem může být jiný lékař Jan Blatný. To je však v rozporu s tím, že pod peticí je u jména uvedeno i bydliště Jinačovice, což odpovídá bydlišti nového ministra. V databázi České lékařské komory, kde jsou zahrnuti všichni lékaři vykonávající profesi v České republice, navíc figuruje jediný MUDr. Jan Blatný - ten, který je od včerejška ministrem zdravotnictví.

Jediným, kdo může jasně říci, zda podpis pod "Chvilkou pro rezignaci" a pod "Milionem chvilek pro demokracii" je autentický, je tak jen sám MUDr. Jan Blatný.

Reflex mu už včera položil otázky, které však doposud nebyly zodpovězeny. Proto je teď pokládáme znovu veřejnou formou:

1) V roce 2018 jste podepsal petici "Chvilka pro rezignaci", v níž žádáte odstoupení trestně stíhaného premiéra, vedeného jako agent StB. Co se od té doby změnilo, že dnes jste ochoten nejen takového premiéra akceptovat, ale dokonce se stát ministrem jeho vlády?

2) Pokud ono rozpačité "Ne" na tiskové konferenci mělo znamenat, že jste uvedenou petici nepodepsal (přestože je mezi signatáři uvedeno jak jméno vaše, tak vaší ženy), budete po organizátorech žádat stažení zveřejněného podpisu?

3) Můžete potvrdit či vyvrátit pravost svého dalšího podpisu, jímž jste se přihlásil k iniciativě Milion chvilek pro demokracii? 

4) A opět - není-li snad uvedený podpis autentický, budete po organizátorech žádat jeho stažení?

Pokud nechce ministr Blatný působit hned od začátku ve funkci jako zbabělec, měl by je zodpovědět rychle, jasně a bez vytáček.

AKTUALIZACE 14:10

Před polednem DeníkN informoval o tom, že Blatného podpis pod peticí proti Babišovi odešel z adresy, kterou Blatný běžně používá při elektronické komunikaci. Premiér poté reagoval, že pokud Blatný petici skutečně podepsal, nemá s tím problém a vybral si ho kvůli odborným schopnostem, nikoliv kvůli politickým názorů.

Na odpolední tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví se reportérka TV Nova Blatného přímo zeptala, zda může svůj podpis vysvětlit. "Teď odpovídat nebudu a dneska se vyjádřím," znovu odmítl ministr před kamerou jasně odpovědět.