Video placeholde

Ministr Zaorálek: Udělali jsme zásadní chyby, jsme nejhorší a je to selhání vlády, nejtvrdší opatření měla být dřív

 Odborníci se nedokázali shodnout, říkali mi, že šance druhé vlny je 50 na 50, měli jsme se ale víc připravit na tu horší možnost, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek /ČSSD/. Popisuje, na základě jakých rad se vláda rozhodovala, a přiznává, že se možná měla obklopit lepšími experty. Teď se chce z chyb poučit a na třetí vlnu, která může přijít po rozvolnění opatření, se chce výrazně lépe připravit. Zaorálek ve velmi otevřeném rozhovoru reflektuje poslední měsíce z pozice své i celé vlády.

Je neomluvitelné, že jsme nejhorší na světě, je to selhání vlády, říká ministr Zaorálek. Současná opatření jsou podle něj na hraně toho, co je v Česku ještě možné. Co se zpřísňování týče, už není moc kam jít, jedině zakázat lidem chodit do práce. Na vládě se mluvilo i o dalších variantách, ale ne přímo o izraelském scénáři. Teď chce vláda prodloužit nouzový stav minimálně do konce listopadu.

Zaorálek přiznává, že tvrdší opatření, včetně těch posledních, měla přijít o několik týdnů dřív. Uznává zásadní chyby, které vláda udělala. Na jednání kabinetu ale v posledních týdnech podle něj nepadaly návrhy na opatření, které by byly přísnější než ty, které byly nakonec schváleny. Ministr cítí, že vláda ztratila důvěru lidí, a vnímá nutnost získat ji zpět.

Nutné je podle Zaorálka analyzovat první vlnu i situaci ze srpna a září. Na základě toho se připravit na možnou třetí vlnu. Ministr zdůrazňuje, že chyby, které se staly, se nesmí opakovat. Je třeba taky konečně zlepšit komunikaci směrem k lidem, což se nepovedlo. Na místě je oslovit lidi i mimo vládu a s jejich pomocí s občany mluvit.

Zaorálek v rozhovoru opakovaně mluví o expertech, kteří se prostě nedokázali shodnout, o složitosti a divokosti veřejné debaty. I na jejím základě se vláda rozhodovala. Ministr uznává, že je rozdíl mezi tím, brát názor lidí v potaz a řídit se jím. To, že se premiér nechal veřejným míněním příliš ovlivnit, je další z chyb, které se staly.

Jaké chyby vláda udělala a jak je Lubomír Zaorálek vysvětluje? Do kdy by měl v Česku platit nouzový stav? Jak změnit komunikaci vlády s občany? V čem je problém kultury diskuze o koronaviru? A vnímá ministr kultury i svůj podíl viny na dnešní situaci?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>