Šéf poslanců ANO a 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek před Úřadem vlády (23. 10. 2020)

Šéf poslanců ANO a 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek před Úřadem vlády (23. 10. 2020) Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Faltýnek rezignoval. Jeho případné prohřešky má podle něj prošetřit hygiena

Jaroslav Faltýnek rezignoval kvůli jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být zavřená, na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rezignaci předal premiérovi a předsedovi hnutí Andreji Babišovi. 

Novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že rezignaci považuje za symbol uznání své chyby. Nového statutárního zástupce předsedy hnutí vybere sněm na přelomu ledna a února, doplnil. "Tento můj krok je určitým symbolem, kdy uznávám své pochybení, i když přesně nevím, co jsem udělal. To by měla říct hygiena, zda jsem porušil pravidla, která platila ve středu večer," uvedl Faltýnek po jednání s Babišem.

S předsedou vlády se bavili i o Faltýnkově pozici předsedy klubu poslanců. "Informoval jsem pana premiéra, že já sám požádám poslanecký klub, zda mám jejich důvěru do voleb, či nikoli," uvedl. Předpokládá, že to s poslanci projedná do dvou týdnů. Zatím vnímá spíše jejich podporu. Svůj krok vysvětlil vyvozením politické odpovědnosti za to, že Prymulu k jednání vyzval.

Předseda sněmovního klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nechá na hygieně posoudit své prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. Uvedl to dnes při příchodu do Strakovy akademie, kde jednal s předsedou vlády a hnutí ANO Andrejem Babišem o odchodu z místa prvního místopředsedy ANO. Spolu s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou čelí kritice kvůli noční schůzce v restauraci, která měla být uzavřena kvůli koronavirovým opatřením.

Faltýnek novinářům řekl, že pochybil, když si po odchodu z jednání nenasadil roušku. Odehrálo se podle něj ale v soukromém prostoru až za restaurací. Uvedl, že vítá rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nechat věc prověřit ve správním řízení.

"Nechť hygiena řekne, jestli jsme něco porušili či nikoliv," uvedl Faltýnek s tím, že určitě při odchodu neměl roušku, když se bavil s majitelem zařízení. Doplnil, že je připraven nést následky a důsledky svého chován. Pokud mu hygiena vyměří pokutu, měl by ho jako poslance vydávat mandátový výbor. "Já jsem připraven požádat, ať ́mě vydají," uzavřel.

Přestupková imunita zákonodárců však má už několik let jiná pravidla. Jejich přestupky projednává příslušný správní orgán. Poslanec nebo senátor ovšem může tento orgán požádat o to, aby věc postoupil k řešení mandátovému a imunitnímu výboru příslušné parlamentní komory.