Reflex 29/2002

Reflex 29/2002 Zdroj: Archív

Vary & Tros Sketos: Výjimečný rok pro filmový festival v Karlových Varech

Ten rok byl na MFF Karlovy Vary v mnoha ohledech výjimečný. Za prvé: ryze lokální tanečněpěveckostepařské trio Tros Sketos díky znělce Davida Ondříčka „světově“ proslulo; výtvarníci František Skála, Jaroslav Róna a grafik Aleš Najbrt se stali maskoty i miláčky diváků, napodobovala je hlavní mezinárodní porota.

Za druhé: Na festivalu vznikla ryze původní, reportážní titulka Reflexu. Vary měl – a dodnes má – rád Jan Šibík, který tam také pravidelně jezdíval. „Vary pro mě znamenaly jinou tvůrčí polohu, příjemnou pracovní dovolenou,“ říká válečný fotoreportér Reflexu, autor obálky zachycující festivalovou atmosféru. „Grafiku mých prvních dvou knih dělal právě Aleš Najbrt, takže jsme se znali. Klukům z Tros Sketos jsem proto zavolal a oni se speciálně pro Reflex oblíkli do svých mundúrů, chodili se mnou po Varech a blbli… Použil jsem reportážní způsob focení a pomohlo, že jsou to velcí exhibicionisti, že je pózování bavilo,“ vysvětluje Šibík.

A za třetí: titulka Tros Sketos, symbolizující šťastné šantánové pojetí festivalového zázemí i fakt, že festival je sice mezinárodní, ale také český, takže umí z mála udělat hodně a do oficialit pašuje humor a nadhled, symbolicky zpečetila dlouholetou a úzkou spolupráci Reflexu a jediného mezinárodního filmového festivalu kategorie A v Česku. To spojení trvá dodnes: od roku 2009 je ostatně Reflex oficiálně hlavním mediálním partnerem MFF KV.

Celé vydání si můžete přečíst zde >>>

Reflex 29/2002Reflex 29/2002|Archív