Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let

Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let Zdroj: Instagram @ryansworld

Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let
Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let
Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let
Nejvýdělečnější youtuber Ryan Kaji točí videa od svých tří let
Holčička (5) je hvězdou sociálních sítí: Za pouhý rok si přišla na 412 mega!
17
Fotogalerie

Dětská práce mladých influencerů? Francouzský parlament rozhodl o regulaci odvětví

Influencerem se v dnešní době může stát zástupce v podstatě jakékoliv věkové skupiny. Prostřednictvím sociálních sítí si tak i děti mohou vydělat astronomické částky. Jelikož se však jedná o stále poměrně mladé odvětví, francouzské zákony se prací dětských influencerů dosud nezabývaly. Tedy až do úterý 6. října, kdy tamní parlament schválil první významnou regulaci. Informovala o tom zpravodajská televize France 24.

„Práva dětí musíme zachovat a chránit, včetně jejich práv na internetu, ze kterého se nesmí stát místo bez zákona,“ vysvětloval své důvody pro předložení návrhu zákona poslanec Bruno Steder strany La République en Marche! novinám La Tribune před jeho schválením. Po úspěšném hlasování Francii označil za průkopníka v rodícím se průmyslu takzvaných dětských influencerů.

Dětská práce ve Francii se týká mladších šestnácti let a na stejnou hranici míří i čerstvá regulace. Mladí influenceři tak budou mít například omezený počet hodin odpracovaných na internetu. Jeden z článků zákona zahrnuje i „právo být zapomenut“, jak jej nazval jeho autor. V praxi to znamená, že sociální sítě budou muset stáhnout všechen obsah, o který dítě požádá. A to pod výhružkou pokuty až ve výši 75 tisíc eur, tedy přes 2 miliony korun českých.

Patrně nejzásadnějším zásahem do dosavadního fungování tohoto průmyslu bude nakládání s penězi. Výdělky mladých influencerů totiž poputují na účet francouzské finanční instituce Caisse des Dépôts et des Consignations, kde si je budou smět vyzvednout až po dovršení šestnácti let.

Existují dva hlavní důvody, proč se danou problematikou francouzský parlament zabýval. Jedním z nich je rapidní nárůst popularity dětských influencerů na sociálních sítích v posledních letech. Někteří z nich svůj dosah dokážou zužitkovat a přijít si údajně až na miliony eur ročně. Tím druhým pak snaha o ochranu dětí před dětskou prací, která je na základě francouzských zákonů i mezinárodních úmluv zakázaná.

Kidfluenceři vydělávají miliony

Populární tvůrci například na platformě YouTube si ročně přijdou až na desítky milionů. Jejich příjmy v loňském roce podrobně zpracoval časopis Forbes. Žebříčku deseti nejlépe placených překvapivě vévodí americká hvězda, teprve osmiletý Ryan Kaji, který během jednoho kalendářního roku inkasoval 26 milionů dolarů, v přepočtu bezmála 600 milionů korun českých. A pouhá dvě místa za ním je Anastasia Radzinskaya. Ta si ve svých pěti letech za rok vydělala asi 18 milionů dolarů, přes 400 milionů korun českých.