1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera

1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, Martin Hykl, ČT, ara

Fiala ve svém nejznámějším filmu jako neohrožený Limonádový Joe.
Představitel Limonádového Joea Karel Fiala
S manželkou Věrou Vlkovou, která se o něho obětavě stará.
Představitel Limonádového Joea Karel Fiala
S Květou Fialovou se setkali ještě loni, když slavila 84. narozeniny.
11
Fotogalerie

Zemřel herec Karel Fiala, představitel nezapomenutelného Limonádového Joea

Ve věku 95 let dnes zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí dnes informoval server iRozhlas.cz a ČTK ji potvrdil jeho někdejší herecký kolega Ladislav Županič. Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.

"Volala mi paní Vlková, jeho manželka, že dnes ráno odešel," řekl na dotaz ČTK někdejší ředitel Hudebního divadla Karlín Županič. Fiala, se kterým se viděl naposledy počátkem letošního srpna, byl podle něj v poslední době už ve špatném zdravotním stavu.

Osudovou rolí byla pro Fialu role ušlechtilého pistolníka Limonádového Joea. Do té doby málo známý tenor se rázem stal hvězdou stříbrného plátna, za kterou se táhly davy fanynek. Role slavného pistolníka se měl původně zhostit Jiří Kodet, Fiala jako hvězda karlínské operety ale byl pro režiséra Oldřicha Lipského v roce 1964 tím pravým typem milovníka se sladkým úsměvem, kterého do své jedinečné parodie westernů na motivy knihy Jiřího Brdečky potřeboval.

Filmové zpracování "koňské opery" v kinech vidělo 4,5 milionu diváků, další miliony se bavily při nesčetných reprízách v televizi. Divadelní hra se dočkala čtyř desítek nastudování. Ve dvou se objevil i Fiala, když v roce 2001 v ABC poprvé ztvárnil otce Kolaloku.

Karel Fiala se narodil v roce 1925 v Ostravě v rodině kominického mistra. K úspěšné herecké a pěvecké kariéře se přitom dostal náhodou. Když za okupace nemohl dokončit gymnázium, začal se věnovat otcovu řemeslu. Střechy ale krátce po válce vyměnil za pražskou konzervatoř, talentovaného mladíka si totiž všiml profesor Ševčík z ostravské hudební školy, který jej připravil na přijímací zkoušky.

V roce 1952 Fiala absolvoval v Praze státní konzervatoř a po krátkém angažmá v Národním divadle zakotvil na dlouhá léta v Hudebním divadle Karlín.