Biblický morytát o hrozném mordu v Gibeji a jeho důsledcích

Biblický morytát o hrozném mordu v Gibeji a jeho důsledcích Zdroj: Archív

Starý zákon varuje: bez silného a spravedlivého vládce se z jednoho zločinu může rozvinout genocida nebo občanská válka. Takto biblickou scénu o nepotrestané vraždě a jejích důsledcích pojal francouzský umělec Gustave Doré.
Jak přimět krajany k reakci? Rozřezat svou mrtvou ženu na dvanáct dílů a kus jim poslat.
Příběh o hromadné loupeži cizích žen si vyprávěli i Římané. Předpokládalo se, že se dívky se svým osudem nakonec smíří. Na Giambolognově sousoší unesená Sabinka ještě hledí zpět ke svému domovu.
3
Fotogalerie

Lévijcova konkubína: Biblický morytát o hrozném mordu v Gibeji a jeho důsledcích

Týrali ji, znásilnili a zavraždili. Její manžel ji pak rozřezal na dvanáct kusů. Zní to jako námět béčkového hororu, ale je to pasáž z Písma svatého. Jak se tam ale ta dívka, jejíž smrt spustila řetězec neméně tragických a brutálních činů, ocitla?

Na začátku byl svár jedné ženy a jejího partnera. Jejich jména neznáme, jen to, že ona pocházela z judského Betléma, zatímco on byl z rodu Lévi a pobýval v Efraimském pohoří. Judská dívka od Lévijce nakonec utekla domů k otci. Po čtyřech měsících si pro ni muž došel až do Judska a snažil se opět získat její přízeň. Ona ho pozvala do otcovského domu, tchán ho radostně přivítal a několik dní hostil, než se smířený pár vypravil na cestu zpátky. Happy end se ovšem nekonal.

Když se cestou domů zastavili k přenocování v Gibeji, srotil se kolem domu, v němž pobývali, dav místních násilníků. Chtěli se zmocnit Lévijce, ale on jim místo sebe předhodil svou družku. Tu pak Gibejci zneužívali a týrali celou noc. Za úsvitu se z posledních sil připlazila k domu a rukama se chytila prahu.

Tam ji její muž ráno našel: „Vstaň, jdeme dál!“ Už mu neodpověděla, byla mrtvá. On pak její tělo nožem rozdělil na dvanáct dílů a rozeslal všem dvanácti židovským kmenům: „Něco takového se dosud v Izraeli nestalo. Co s tím uděláte?“ Izraelci, žijící tehdy ve volné kmenové alianci, byli gibejskou hanebností vskutku rozhořčeni a připraveni ji potrestat. Jenže pomsta se jim vymkla z rukou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!