Proškrtaná vláda. Od svého jmenování opustilo Babišův kabinet už 8 ministrů

Proškrtaná vláda. Od svého jmenování opustilo Babišův kabinet už 8 ministrů Zdroj: reflex.cz

Osm hrozných: Vojtěch je dalším končícím ministrem v pořadí. Kdo ještě opustil vládu Andreje Babiše?

Dnešním odchodem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se počet odstoupivších členů současné Babišovy vlády vyhoupl na osm. Seznam neúspěšných ministrů tak evokuje název westernu Quentina Tarantina - Osm hrozných. Kdo všechno už současného premiéra opustil? Jejich přehled najdete v článku.

9. července 2018 - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) skončila po 13 dnech od jmenování ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. V úřadě ji 10. července nahradil legislativec Jan Kněžínek.

18. července 2018 - Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Nahradila jej 30. července Jana Maláčová, která na ministerstvu dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

16. října 2018 - Zeman jmenoval ministrem zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který od srpna 2018 působil na MZV jako náměstek. Předtím byl vedením ministerstva pověřen první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat do funkce původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho.

8. dubna 2019 - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se rozhodl odejít z vlády.

10. dubna 2019 - Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) oznámila, že ji Babiš informoval o tom, že skončí ve funkci. Babiš týž den navrhl Zemanovi jmenovat místo Novákové ministrem průmyslu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a ministrem dopravy náměstka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimíra Kremlíka.

18. dubna 2019 - Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Babiš na jeho místo navrhl Marii Benešovou, která ministerstvo spravedlnosti v minulosti už vedla.

30. dubna 2019 - Zeman jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými místopředsedy vlády se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), o tuto funkci naopak přišel Richard Brabec (ANO), který zůstal ministrem životního prostředí.

31. července 2019 - Zeman dva měsíce od doručení návrhu Babiše odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Ten v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zeman ale odmítl jmenovat novým ministrem Šmardu, který se nakonec nominace na ministra vzdal. Novým šéfem resortu se koncem srpna stal bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

22. ledna 2020 - Prezident Zeman odvolal k 23. lednu z funkce ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Zároveň od 24. ledna pověřil řízením ministerstva místopředsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). Kremlík skončil kvůli zakázce na elektronické dálniční známky. Havlíček zůstane v čele MPO, podle Babiše povede ministerstvo dopravy až do konce funkčního období současné vlády.

21. září 2020 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že odstoupí z funkce. Premiérovi předal rezignaci. Vojtěchovým nástupcem prezident Miloš Zeman jmenoval dosavadního vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a někdejšího Vojtěchova náměstka Romana Prymulu.