Budoucí ministr zdravotnictví Roman Prymula

Budoucí ministr zdravotnictví Roman Prymula Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula. Babiš a Zeman se na tom dohodli už o víkendu

Novým ministrem zdravotnictví se stane vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Na změně se Andrej Babiš v neděli dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, který ministra jmenuje ještě dnes. Ve funkci šestapadesátiletý Prymula nahradí Adama Vojtěcha, který dnes oznámil rezignaci. Do funkce bude bývalý náměstek ministra, který na jaře řídil protiepidemická opatření, uveden v úterý. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček napsal na twitteru, že Prymulu prezident přijme dnes ve 14:00 v Lánech.

Babiš řekl, že změnu na postu ministra se Zemanem předjednal o víkendu. "Já jsem se tak včera s panem prezidentem domluvil, že dnes pana Prymulu přijme a že mému návrhu vyhoví tak, abych ho mohl uvést do úřadu v úterý, abychom neztráceli čas," řekl Babiš ČTK.

Vojtěch ráno na tiskové konferenci uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a minulý čtvrtek překonaly tři tisíce za den. Ministr už dříve připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky ve vnitřních prostorách začaly nosit znovu povinně již od začátku září. Vojtěch stál v čele úřadu necelé tři roky. Babiš mu dnes ráno po sociálních sítích poděkoval za jeho práci.

Před příchodem do funkce vládního zmocněce při úřadu vlády byl Prymula od roku 2017 náměstkem ministra zdravotnictví. Nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce.

O víkendu Prymula předpovídal, že v ČR bude pravděpodobně denně přibývat 6000 až 8000 potvrzených nákaz covidem-19. Pomoci zploštit růst křivky počtu nakažených by podle něj mohla další opatření, na místě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze.