Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznamuje svou rezignaci (21.9.2020)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznamuje svou rezignaci (21.9.2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Rezignace ministra Vojtěcha se projeví až za dva tři týdny. Do té doby budou počty nakažených dále stoupat

Rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který odstoupil v rámci boje proti koronaviru, se podle epidemiologů na stoupající křivce nakažených projeví nejdříve za dva tři týdny. Do té doby budou počty nakažených i nadále růst.

„Jak jistě všichni víte, tak jakýkoliv krok směrem k snížení růstu počtu nakažených se projeví až časem. I ty povinné roušky se do grafů promítnou až za několik týdnů. Rezignace ministra Vojtěcha není výjimkou. Počítáme, že díky rezignaci se křivka začne zplošťovat začátkem října. To samozřejmě za předpokladu, že rezignace bude úspěšná,“ tvrdí Radim Látal, autoopravář z Berouna, který je stejně jako většina populace odborníkem na koronavirus.

S názorem Radima Látala se ztotožňují i další odborníci. Namátkou kadeřnice Marie Volná nebo divadelní herec Jan Volátko.

„Usnuli jsme na vavřínech. První znatelný nárůst nově nakažených, který začal už v srpnu, se nám nepodařilo zachytit. Ta záchranná brzda měla přijít mnohem dříve. Teď se musíme smířit s tím, že počet nemocných poroste. Rezignace Adama Vojtěcha je spolu s rouškami a pravidlem tří R (ruce, rouška, rozestupy) jednou z posledních možností, jak vývoj pandemie zvrátit v náš prospěch, ale jak už jsem říkal, mělo to přijít mnohem dřív. To zlepšení situace tak přijde se zpožděním několika týdnů,“ tvrdí Marek Nedoma, který pracuje jako instalatér a ve volném čase radí přes svůj Facebook vládě, jak má řídit stát a jak bojovat proti covidu. 

Odborníci z řad občanů a uživatelů sociálních sítí také jedním dechem varují před případným přehnaným optimismem. Rezignace ministra zdravotnictví není samospásná a je jen jednou z několika dalších berliček, o které se v boji za zplošťování křivky nakažených můžeme opřít.

„Stávající pravidlo tří R bylo sice rozšířeno na pravidlo čtyř R (ruce, rouška, rozestupy, rezignace), ale je opravdu otázka, jestli to bude stačit. Aktuálně není doba na optimismus. Pokud rezignace ministra zdravotnictví skutečně zabere, nejenže výsledek uvidíme až za několik týdnů, ale určitě neočekáváme nějaké závratné snižování počtu nakažených. Spíše to bude mít vliv na růst, respektive ten se nezastaví, ale zpomalí,“ varuje Veronika Bláhová z facebookové skupiny Pleteme, háčkujeme, neočkujeme.

Odborníci se rovněž neshodnou, zda by případná zpřísňování opatření, tedy rezignace dalších ministrů, dokázala rozjetý vlak zastavit. Ačkoliv za působení ministra Havlíčka na dopravě bylo těch vlaků zastaveno několik, jeho odstoupení by podle některých nemělo mít na zastavení koronavirové epidemie výrazný vliv.

I když tu jsou názory, že by situaci pomohla rezignace premiéra Babiše, podle mnohých je na to už pozdě. Nicméně si počkejme na ty tři týdny. Pokud začne v té době křivka nakažených klesat, je jasné, že rezignace fungují, a v rámci boje proti koronaviru začne vláda rezignovat hromadně.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Nicméně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch opravdu rezignoval a podle svých slov se nemá za co stydět. 

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>