SAE a Bahrajn navázaly v Bílém domě diplomatické vztahy s Izraelem.

SAE a Bahrajn navázaly v Bílém domě diplomatické vztahy s Izraelem. Zdroj: Reuters

SAE a Bahrajn navázaly v Bílém domě diplomatické vztahy s Izraelem.
SAE a Bahrajn navázaly v Bílém domě diplomatické vztahy s Izraelem.
Poradkyně Bílého domu Ivanka Trumpová.
Poradkyně Bílého domu Ivanka Trumpová.
Poradkyně Bílého domu Ivanka Trumpová.
18
Fotogalerie

Nejen Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Trump prý zprostředkuje mír Izraele s devíti dalšími státy

Americký prezident Donald Trump pojmenoval mírové dohody uzavřené mezi Izraelem a dvěma zeměmi Perského zálivu, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem jako „úsvit nového Blízkého východu“. Tohle označení by přitom v budoucnu mohly podpořit další podobné smlouvy. Podle Trumpova úterního vyjádření by se k výše zmiňovaným totiž mělo připojit až devět dalších států, včetně Saudské Arábie.

Úterý 15. září znamenalo významný historický milník ve směřování Blízkého východu. Stovky lidí na jižním trávníku Bílého domu ten den sledovaly zástupce jednotlivých zemí, jak při slavnostní ceremonii podepisují tři dokumenty o normalizaci vztahů pod názvem Abrahámovské dohody. Na půdě Spojených států amerických tak došlo k formálnímu stvrzení výsledků předchozích jednání.

„Sešli jsme se zde, abychom změnili běh dějin,“ pronesl Trump z balkonu. „Po desítkách let oddělení a konfliktu stojíme u úsvitu nového Blízkého východu,“ pokračoval. „Všem našim přátelům na Blízkém východě, těm, kteří jsou tu s námi dnes, i těm, kteří se k nám připojí zítra, říkám: As-salamu alaykum,“ použil při příležitosti pozdrav běžný v muslimských zemích předseda izraelské vlády Benjamin Netanyahu.

K dosavadním mírovým úspěchům USA, za kterými do značné míry podle analytičky BBC Barbary Plett-Usherové stojí diplomatické snahy Trumpova zetě Jareda Kushnera, údajně přibyde množství dalších. Ještě před zahájením ceremoniálu ve Spojených státech se Trump sešel s Netanyahuem, přičemž oznámil budoucí cíle. Kromě Bahrajnu a Spojených arabských emirátů prý Washington a Jeruzalém výrazně pokročily ve vyjednávání s pěti až šesti arabskými zeměmi. „Upřímně si myslím, že jsme je zde dnes mohli mít,“ komentoval Trump.

Tohle číslo ovšem následně pozměnil. Po slavnostním podepsání Abrahámovských dohod odpovídal na dotazy novinářů a k původnímu výčtu přičetl další. Konkrétně tak má jít celkově o 7, 8 nebo 9 států. Kromě jedné však zatím není oficiálně potvrzené, o které země jde.

Trump potvrdil pouze kontakt s králem Saudské Arábie a podle svých slov očekává, že se bezmála třicetimilionový stát vydá stejnou cestou jako Bahrajn a SAE. Šlo by tak o další podstatný posun ve vzájemných vztazích. Jak poznamenala agentura Reuters, Saudská Arábie zastává postoj, že normalizaci vztahů se židovským státem podmiňuje stažení Izraelců z arabských území, jichž se izraelské jednotky zmocnily během šestidenní války v roce 1967.