O cestující se staraly milé letušky.

O cestující se staraly milé letušky. Zdroj: Profimedia.cz

V 50. -70. letech minulého století zažívaly letecké společnosti velký boom.
Letecké společnosti si dávaly velmi záležet na interiéru.
V baru na palubě letadla to žilo. Cestující si mohli dát drink a posedět.
Interiér paluby letadla byl velmi stylový.
Letenky sice byly např. v USA absurdně drahé, ale cestující si za služby leteckých společností rádi připlatili.
19
Fotogalerie

Luxus, cigarety, party a letušky nahoře bez: Tak se létalo před pár desítkami let

Máte rádi cestování? V dnešní době je létání natolik samozřejmé, že se možná už ani nepozastavíte nad tím, jakým letadlem letíte. Kolena sice sotva nacpete za sedadlo před vámi a od letušky nedostanete absolutně nic, jedině za příplatek, ale za to se poměrně levně dostanete z bodu A do bodu B. Dřív to ale takto vůbec nebylo. Po 2. světové válce bylo létání letadlem pro obyčejného smrtelníka něco nevídaného, byla to známka prestiže a luxusu, na který jen tak někdo nedosáhl. A v letadlech to vypadalo úplně jinak než jsme dnes zvyklí.

Zapomeňte na chvíli na to, jak létání do vašich oblíbených destinací vypadá dneska. Zavřete oči a představte si palubu letadla, na které se nemusíte s nikým mačkat, sedadlo si kdykoliv sklopíte do polohy v leže, tu nejrozmanitější nabídku jídla o šesti chodech (jestli jste vegetariáni, nevadí, i pro vás je vytvořeno vhodné menu), neomezenou nabídku doutníků a cigaret (na palubě nechybí kuřácké salónky), bar a ty nejmilejší letušky. 

A teď oči otevřete. Taková úroveň létání byla v 50. až 70. letech minulého století zcela běžná. Na palubu letadel se však kvůli ceně letenek třeba v USA dostalo pouze horních 10 tisíc. Nikdo z cestujících ale takovou událost, nenachal náhodě. Dámy oblékaly na cestu luxusní outfity a pánové necestovali jinak než v obleku. Jedlo se z porcelánového nádobí a s kovovými příbory. A na palubě to vypadalo jako u někoho doma v luxusním obýváku. Cestující si za tuto exkluzivitu zkrátka rádi připlatili.

Letecké společnosti si dávaly také záležet na tom, aby letušky vypadaly co nejlépe, a aby se bylo takzvaně na co koukat. V roce 1969 letecká společnost Modern Air uspořádala na Den otců let z Berlína do Paříže. A mužům na palubě udělala nevídanou radost. Byli totiž obsluhováni dámami nahoře bez. I když byly letenky mnohonásobně dražší než jinde, byly okamžitě vyprodány.

Živý přenos: Podívejte se, jak se létá dnes na Letišti Václava Havla: