Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo

Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Stavba jízdárny v rekreačním areálu Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Návštěvníkům nabízí sportovní, relaxační a Agro aktivity. K dispozici je wellness, fitness centrum, bowling, venkovní tenisové kurty, multifunkční hřiště s umělým povrchem, půjčovna jízdních kol, projížďky na lodičkách na místním rybníce, venkovní dětské hřiště s mnoha herními prvky, golfová akademie, vyjížďky na koních, jízda v kočáře, jezdecký výcvik, vyjížďky na ponících pro děti, rybaření a návštěvy objektů a pastvin se zvířaty.
Čapí hnízdo
Ilustrační foto
Slovenský premiér Igor Matovič ve Strakově akademii.
Slovesnký premiér Igor Matovič s premiérem Andrejem Babišem ve Strakově akademii.
8
Fotogalerie

Slovensko evakuuje své občany z ČR. Babiš se zabarikádoval na Čapím hnízdě a křičí, že zpátky nechce

Stále rostoucí počty nakažených koronavirem v České republice dělají vrásky nejen Čechům, ale i Slovákům.

Ti zařadili Českou republiku na seznam rizikových států a slovenská vláda organizuje mohutnou evakuaci Slováků z České republiky zpět do vlasti.

Vedle studentů a pracovníků se evakuace týká rovněž českého premiéra Andreje Babiše, který má dvojí občanství, tedy je jak Čech, tak i Slovák.

„Ano, evakuace slovenských občanů z České republiky již probíhá. Vzhledem k rostoucím číslům v Čechách je velmi nebezpečné na území Čech nechávat naše občany. My musíme v první řadě chránit naše lidi,“ potvrdil slovenský premiér Igor Matovič.

Evakuace Slováků z našeho území probíhá vesměs bez komplikací až na premiéra Andreje Babiše, který se odmítá nechat evakuovat a zabarikádoval se na Čapím hnízdě.

„Já nikam nechci. Je mi tady dobře. Já se tam nevrátím. Nikdy. Slyšíte? Nikdy,“ vyjádřil se premiér Andrej Babiš v pondělí dopoledne, kdy si ve vestibulu na Čapím hnízdě stavěl ze stolů a polštářů improvizovaný bunkřík.

„My jednáme hlavně ve prospěch našich občanů, a proto lidi evakuujeme i proti jejich vůli. To máte jako s povodněmi, kdy se blíží voda a babička ve své chaloupce na kraji řeky odmítá svůj domov opustit. My ji tam nemůžeme nechat, tak ji proto musíme evakuovat i proti její vůli. Přeci ji tam nenecháme zemřít. To platí i v případě pana Babiše. Třebaže chápu jeho pohnutky a akceptuji dvojí občanství, jedná se o našeho občana, proto evakuace proběhne a basta,“ dodal Igor Matovič.

Od pondělního večera se situace na Čapím hnízdě vyhrotila a zevnitř vestibulu se ozývá střelba. „Nikdy mě odsud nedostanou. Slyšíte? Nikdy,“ vykřikuje v nepravidelných intervalech zoufalý Andrej Babiš.

Před Čapím hnízdem stojí evakuační autobus spolu s několika hasiči i policejním vyjednavačem.

„Pan Babiš je poměrně oříšek. Jednali jsme spolu celou noc o tom, aby svůj bunkr opustil a nechal se v poklidu převézt zpět na Slovensko. V první fázi vyjednávání mi vyhrožoval, že na mě jeho lidi zakleknou, načež si nechal zavolat Marka Prchala a ten ho vyfotil, jak hladí štěňátko. Když se pan Babiš uklidnil, pobídl mě, ať evakuujeme Kalouska, protože ten za to může. 

Očividně je již unavený a zoufalý. Dokonce vyhrožoval, že pokud neodejdeme, sní utopence z Kosteleckých uzenin. Demonstrativní vyhrožování sebevraždou je v takto vypjatých situacích poměrně běžné. Na mě je, abych situaci uklidnil a přesvědčil pana Babiše o nutnosti spolupracovat,“ tvrdí Bohdan Vlahý, policejní vyjednavač, který se snaží již druhým dnem přimět Andreje Babiše k rozumu, což bude nejspíš veliký oříšek.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že se cestování pro Čechy značně zkomplikovalo. Podívejte se na přehledná pravidla cestování do zahraničí nejen podle semaforu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>