Meandry řeky Moravy

Meandry řeky Moravy Zdroj: Tomáš Hájek

Rybník u Benešova
Sklípky ve Vrbici
Lužní lesy u soutoku Moravy a Dyje
Větrný mlýn v Poddvorově
Podyjí, vinice Šobes
9
Fotogalerie

Pěšky, na kole i lodí po jižní Moravě aneb Užijte si skvělé výlety v nádherném kraji provoněném vínem

Kam na jižní Moravě, když je spousta provozoven, institucí i atrakcí zavřená a být mezi lidmi není zrovna bezpečné? Máme skvělé tipy na ty nejlepší jarně-letně-podzimní výlety!

V Jihomoravském kraji existuje jen málo míst, kam nedojedete hromadnou dopravou. Integrovaný dopravní systém patří k nejlepším v Evropě, a pokud použijete aplikaci Poseidon, nemusíte kromě nabitého mobilního telefonu řešit žádné jízdenky.

Není problém vyrazit třeba na sever na Boskovicko. Vesnice Benešov leží uprostřed krásné zalesněné krajiny na samé hranici Jihomoravského kraje. Okolní lesy ale přímo vybízejí k poflakování. Za Benešovem směrem k obci Kořenec je uprostřed luk vybudovaný krásný nový rybník, kde se můžete svlažit v horkých letních dnech. Jinak právě Kořenec se dá krásně obejít po lesních cestách. Naproti tomu z Benešova na jih je další cíl hezké pěší vycházky – obec Suchý, která navzdory svému jménu oplývá velkým rybníkem. Cestou k němu se nezapomeňte zastavit u pramene řeky Punkvy, která teče až do jeskyní Moravského krasu.

Kraj lišky Bystroušky

Vydáme-li se jižněji, tak kousek od Brna v Bílovicích nad Svitavou je kraj spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. Právě tady vznikla předloha Janáčkovy opery Liška Bystrouška, tady Těsnohlídek zavedl tradici vánočních stromů. Můžete se vydat po některé z turistických značek, ale máte-li s sebou děti, pak vyzkoušejte některý příběh z aplikace Skryté příběhy. Zdánlivě nezajímavý výlet okolními lesy za Bílovicemi nad Svitavou můžete ozvláštnit příběhem o spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi a o dobrodruhovi-polárníkovi Janu Eskymo Welzlovi. Spisovatel se v tomto příběhu rozhoduje, zda má o Welzlovi napsat knihu, nebo ne. Aplikace vás vede a postupně vám odemyká úkoly. Trasa Těsnohlídek a Eskymo je dlouhá asi osm kilometrů a vede vás z ulice Nad Nádražím údolím řeky Svitavy, malou chatovou oblastí až k železničnímu mostu. Dále vystoupáte na zříceninu hradu Obřany, pak pokračujete kousek od vrcholku Šumbera, pomníku S. K. Neumanna a jeskyně Šumberova díra. Do Bílovic se vrátíte kolem Resslovy hájenky, studánky Stanislava Lolka a Leoše Janáčka po lesní cestě s označením Červená.

Výhled z Akátové věže

Kdo má přece jen rád kopce a vyhlídky, neměl by vynechat široko daleko jediný kopec na jih od Brna, Blučinský Výhon. Výchozími body může být obec Blučina nebo Židlochovice, kam nově přijedete z Brna také vlakem. Několikahodinový okruh zdejšími vinohrady a opuštěnými meruňkovými sady můžete zpestřit návštěvou Akátové věže, rozhledny na vrcholku kopce, odkud je vidět až do Brna a na jih pak určitě uvidíte Pálavu. Cestou narazíte většinou jen na domorodce, kteří mají v kopci svá políčka a vinohrady. Davy turistů zde rozhodně nečekejte. Nechte své děti volně běhat a pejska vezměte klidně s sebou. Je zde naučná stezka o zdejší přírodě. Kromě informací o místní fauně a flóře se dozvíte i o archeologických nálezech. Doporučujeme tedy před cestou oprášit znalosti Lovců mamutů!

Do údolí mlýnů

Jihovýchodně od Brna je uprostřed smíšených lesů krásné údolí říčky Bobravy. Ta teče od Domašova přes Zastávku u Brna, Rosice, Tetčice, Omice, Radostice, Nebovidy a Želešice až do Popovic, kde se vlévá do řeky Svratky. Váš pěší výlet můžete začít vlastně v jakékoliv ze zmíněných vesnic a vydat se můžete po proudu i proti němu.

Zkuste třeba začít v Radosticích a projít údolím Bobravy po proudu až do Želešic. Najdete tu mnoho starých, dnes již nefungujících historických mlýnů. Stavení hezky dokreslují představu, jak bývalo kolem říčky živo. Projdete kolem Radostického mlýna pod vrcholem Vysoká hora až ke Spálenému mlýnu, kde je krásný kamenný most přes říčku. Další zastávkou je místo s názvem Šafránkův mlýn. Anenský mlýn je už za silnicí z Nebovid do Ořechova. Na posledním úseku do Želešic vás už čeká jen Nový mlýn a vaše třináctikilometrové putování je u konce.

Výkony i bez sportovního dresu

Jižní Morava je protkána cyklotrasami a na jih od Brna může jezdit na kolech v podstatě každý. Kopců tu moc není a řada stezek má spíše rekreační charakter s cílem přivést vás z jedné vinařské obce k další. Moravské vinařské stezky nabízejí přes tisíc kilometrů tras od Znojma až k východnímu cípu Jihomoravského kraje. Trasy mají charakter jednodenních výletů, jako třeba třicet kilometrů dlouhá stezka Modré Hory kolem Velkých Pavlovic se zastávkou u „hobitích“ sklípků ve Vrbici, na rozhlednách Slunečná a v Bořeticích. Ale můžete se rozhodnout projet třeba Moravskou vinnou stezku, která začíná v Uherském Hradišti a vede vás před Modrou, Šradice, Bzenec, zámek Milotice, Větrný mlýn ve Starém Poddvorově, Vlkoš a další místa až do Terezína. Tahle trasa má 112 kilometrů. Nejdelší, Znojemská vinařská stezka, spojuje pětapadesát vinařských obcí a vede vás krajem vína od Šatova na hranicích s Rakouskem přes Národní park Podyjí až do Dolních Kounic na Brněnsku, kde můžete obdivovat zříceninu kláštera premonstrátek Rosa Coeli.

Z Brna se můžete vydat směrem jižním, po cyklostezce, která v běžných časech vede až do Vídně. V případě zavřených hranic ale můžete využít pouze jihomoravskou část. Celkem ujedete kolem sedmdesáti kilometrů, a tak to může být výlet na jeden nebo i více dní.

Lužním lesem na Trojmezí

Z koncového Hevlína je to kousek do Hrušovan nad Jevišovkou, kde nasednete i s bicykly na vlak a necháte se převézt do Břeclavi. Tam vás čeká další krásná trasa. Největším lužním lesem se můžete dostat až k soutoku řek Moravy a Dyje. Trojúhelníková oblast sevřená řekami je trojmezím České republiky, Slovenska a Rakouska. Po cestě se můžete zastavit u zámků Pohansko a Lány, ale největší atrakcí bude pozorování ptáků, kteří v oblasti hnízdí. Buďte prosím ohleduplní a chovejte se tiše a zodpovědně. Celý výlet čítá zhruba padesát kilometrů v nohou, ale vede úplně plochou krajinou, takže jej zvládnou i úplní začátečníci, a dokonce rodiny s dětmi.

Nenechte si ujít cyklovýlet k vinici Šobes, uprostřed Národního parku Podyjí. Šobes je jedna z nejstarších a nejznámějších viničních tratí v České republice. Leží v lokalitě Devět mlýnů. Přístupná je buď starou Římskou cestou z Podmolí, nebo snadněji z Hnanic. Cyklotrasa vede ze Znojma přes Dyji strmým kopcem na Kraví horu a přes obec Konice, Popice a Havraníky dojedete až k rozcestníku, kde odbočíte na Šobes. Zpět do Znojma se vydejte přes Podmolí, Mašovice a Hradiště.

Jih Moravy z vodní hladiny!

Brněnská přehrada, Novomlýnské nádrže, Baťův kanál nebo Vranovská přehrada. Nádherná místa na jihu Moravy, která poskytují málo známé pohledy z vodní hladiny. Přesto své doporučení začneme jinde. Zkuste si na člunu sjet úžasné meandry dosud neregulovaného toku řeky Moravy mezi Vnorovským jezem a Rohatcem. Milovníci přírody ocení plavbu na kánoi, kajaku či raftu kolem nádherných, až třináct metrů vysokých písečných břehů. Proti nim jsou většinou písečné pláže, kde můžete na chvilku zastavit a vykoupat se v řece nebo se jen tak opalovat. Myslete ale prosím na to, že jste v přírodě, která je naprosto jedinečná a jakýkoliv necitlivý zásah člověka ji může navždy zničit. Řeka zde vstupuje do oblasti vátých písků známých jako „Moravská Sahara“. Duny jsou osázeny borovým lesem.

Nejzajímavější úsek začíná asi kilometr za bzeneckou pískovnou. První prudký oblouk, ve kterém se tok řeky stáčí o více než 180 stupňů, je navíc rozdělen písečným ostrůvkem. Na trase je také přírodní památka Osypané břehy.

Lodí po kanálu

V téže oblasti si můžete pronajmout také motorovou loď, protože právě tímhle krajem postavil slavný obuvník Baťa známý umělý kanál. Proplout krajinou kolem Veselí nad Moravou, Vnorova Stářnice nebo Petrova můžete buď na výletní lodi, nebo se sami můžete proměnit v kapitány a půjčit si motorovou loď. Do určitého výkonu nepotřebujete žádné „papíry“ a po kanále se můžete pohybovat vlastním tempem. Z Veselí do Strážnice je to asi dvouhodinová plavba. Navštívit ve Strážnici skanzen, případně přespat ve starém baťovském domku přímo u kanálu, můžete v penzionu a bistru U Veličky. Další den můžete pokračovat třeba do Petrova, kde jsou slavné vinné sklepy Plže. Další část plavby vás může přivést až do Hodonína.

V pohodlí parníkem

Hned tři velké přehrady vám nabízejí vyhlídkové jízdy na „parníku“. Na Znojemsku je to Vranovská přehrada, kde i přes opatření proti koronaviru již od května fungují v omezené míře plavby po jezeře. Vzhledem k menší kapacitě lodí je dobré si plavbu rezervovat dopředu. Na Novomlýnských nádržích byly zahájeny pravidelné plavby od června 2020. Po dolní nádrži se vyplouvá většinou z Pavlova, ale při okružní plavbě můžete nastoupit nebo vystoupit také v přístavech ve Strachotíně, Dolních Věstonicích nebo Šakvicích. Na horní nádrži se konají denní výletní plavby i večerní plavby s vínem.

Plavby lodí nabízí také Dopravní podnik města Brna na Brněnské přehradě. Kombinace lodi a pěších výletů jsou kolem jezera velmi oblíbené. Z přístaviště můžete doplout například pod hrad Veveří a po jeho návštěvě přejít lávku pod hradem a pokračovat po levém břehu přehrady, přes hráz zpět do přístaviště.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: