Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho řeč o koronaviru (13. 9. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho řeč o koronaviru (13. 9. 2020) Zdroj: Reprofoto YouTube/Andrej Babiš

Vakcíny proti onemocnění Covid-19 se možná dočkáme už po novém roce
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
7
Fotogalerie

Druhá vlna je jen testovací. Třetí vlnu už zvládneme lépe. Čtvrtá vlna už bude výstavní, dušuje se Babiš

Koronavirus se vrátil z letní dovolené a udeřil ještě silněji než na jaře. Vládní zmocněnec pro plošné zplošťování Roman Prymula označil nebývalý náběh nově nakažených za druhou vlnu, čímž potvrdil to, co už bylo dávno jasné.

Stejně jako u první vlny, i u té druhé provázejí vládní opatření k zamezení šíření viru zmatky a na první pohled i nekompetentnost, což zavdává spekulacím, že vláda nemá žádný plán a rozhoduje se takzvaně pocitově, tedy konkrétně jak to voliči zrovna cítí.

„Ano, možná jsme měli udělat něco jinak. Třeba jsme mohli zanechat roušky nebo já nevím. Důležité je, že současná druhá vlna koronaviru je jen testovací. Zkoušíme, co bude fungovat, abychom byli připraveni, až na nás udeří třetí vlna. Nechci předbíhat, ale je jisté, že třetí vlnu zvládneme nejlépe z celé Evropy, a až potom přijde čtvrtá vlna, tak té se potom rovnou vysmějeme a zvládneme ji úplně nejlépe na celé planetě,“ přetavil Andrej Babiš současný neúspěch v budoucí kolosální úspěch evropských rozměrů.

„Jasně, že během současného testování v druhé vlně zemře několik lidí, ale tito lidé nezemřou nadarmo. Zemřou proto, aby ve třetí vlně umřelo lidí mnohem méně. Přes léto jsme testovali, co všechno si můžeme dovolit. Zcela záměrně jsme rozvolnili téměř všechna opatření, aby si lidé odpočali a nabrali dech na druhou vlnu.

Zatímco lidé nabírali dech, my jsme se samozřejmě připravili. Kapacity hygienických stanic jsme plošně rozšířili o sedm pracovníků a dva téměř nové počítače. Taktéž jsme se předzásobili ochrannými pomůckami. Nyní máme na skladě hmotných rezerv dvacet devět, což je výrazný nárůst oproti jaru, kdy jsme neměli žádné.

I nadále potom samozřejmě bedlivě mapujeme náladu ve společnosti, která je v boji proti viru nejdůležitější. Sledujeme názory občanů, a pokud zjistíme, že lidé jsou z roušek otráveni, jsme připraveni roušky plošně kdykoliv rozvolnit.

Aktuální rostoucí čísla nakažených jsou vlastně jen takovým testovacím vzorkem, podle kterého se budeme moci zařídit do budoucna. Ale nebojte, ačkoliv je druhá vlna jen testovací, nehodláme jen tak sedět s rukama za zády. Jakmile budou čísla nebezpečně růst, jsme připraveni odvolat ministra zdravotnictví Vojtěcha, což by podle prognóz mělo přinést tři až čtyři procenta nových voličů ANO a taktéž to asi i trochu zpomalí šíření, ale to nejspíš ne, a taktéž to není to nejdůležitější. Pamatujte, že růsty nakažených nejsou tou nejdůležitější veličinou, kterou je potřeba sledovat. Úplně nejdůležitější je sledovat preference hnutí ANO a tam, jak se zdá, zatím situaci zvládáme,“ dodal ještě Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Vypadá to tedy, že pokud přežijeme druhou vlnu, vláda bude na tu třetí již připravená, neboť se bude moct poučit z vlastních chyb. A když ani třetí vlna nebude stoprocentní, premiér Andrej Babiš prohlásil, že čtvrtou vlnu zvládneme, jako když bičem mrská.  

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Neuvěřitelně také pro někoho může znít fakt, že by měl Donald Trump dostat Nobelovu cenu. Jak je to ale doopravdy?

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>