Video placeholde

S predátory z dokumentu jsme se pak náhodně setkali na veřejnosti, říká Těžká. Jak dopadli úchyláci z filmu?

Časopis Reflex uspořádal další zajímavý večer v rámci cyklu Hovory X. Veřejné besedy s hvězdami Reflexu se tak oficiálně vrací a budou probíhat s pravidelností každé první pondělí v měsíci v Galerii Malostranské besedy na Malostranském náměstí. Našimi hosty jsou mimořádné osobnosti, jejichž skutky měly pozitivní nebo inspirativní dopad na naše okolí. Tento týden se první části diskuze zúčastnila herečka Tereza Těžká, jedna ze tří hlavních protagonistek proslulého dokumentu V síti o internetových predátorech.

Dokument V síti Víta Klusáka a Barbory Chalupové se během koronavirové krize stal v České republice fenoménem. Téměř šest set tisíc diváků na něj do dnešního dne zavítalo do kina, a zajistilo tak dílu titul nejúspěšnějšího českého dokumentu. Během natáčení se herečky vydávaly za nezletilé dívky sedící u počítače uprostřed dětského pokoje. Během deseti dnů je přes internet oslovilo 2458 mužů. Viděly a vyslechly strašné věci. Přesto si braly telefony a notebooky domů a pokračovaly v konverzacích ve snaze donutit predátory, aby se „odkopali“.

Tereza Těžká v naší veřejné debatě popisuje okolnosti kolem natáčení dokumentu, co předcházelo jeho tvorbě, jak probíhala jejich práce a také jaké mělo odvysílání dokumentu následky.

Diskusi s herečkou Terezou Těžkou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Hovory X - Beseda s herečkou Terezou těžkou • Reflex.cz

Jak dopadli predátoři zachycení v dokumentu? Jak se herečky vypořádaly se střetem s predátorem, který je na veřejnosti po odvysílání dokumentu poznal? Proč Tereza Těžká považuje dokument za nedodělanou práci? Jak moc je člověk v šoku, když se před vámi někdo na internetu nevyžádaně obnažuje a jaké stopy to asi zanechá na dítěti? Na tato a další témata hovoří Tereza Těžká v debatě, jejíž záznam můžete zhlédnout výše.

Debatou Hovory X provázela šéfredaktorka webu Reflex.cz a moderátorka pořadu Prostor X Leila Chadalíková. Příští debatou, která se uskuteční v pondělí 5. října 2020 opět v Malostranské besedě vás bude provázet moderátor pořadu Prostor X Čestmír Strakatý. Hosty tentokrát budou:

Soňa Peková, molekulární genetička, která se nenechala zastrašit. Její firma odhalila dva nakažené virem SARS-CoV-2 ještě v době, kdy nebylo povoleno testovat nikomu jinému než Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. Ministr zdravotnictví ji tehdy veřejně a lživě obvinil, že se vzorky chybně manipulovala, a musela do karantény. Vymyslela snazší a levnější způsob testování, nabídla ho zdarma dalším diagnostickým laboratořím, a to včetně zahraničních. Stát jí provádění testů nakonec povolil.

Vědec Jiří Henych se stal jedním z 22 letošních laureátů Prémie Otty Wichterleho, kterou každoročně uděluje Akademie věd ČR. Mladému vědci z Ústí nad Labem se podařilo vyvinout látku podobnou bělobě, která dokáže rozložit a zneutralizovat chemická bojová svinstva, jako je soman, sarin nebo novičok. Svůj objev zveřejnil prostřednictvím článku v prestižním časopise Applied Catalysis B: Environmental. 

Smyslem projektu Hvězdy Reflexu je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, ale přesto hvězdné chvíle. Každý měsíc nominujeme 5 osobností, které dokazují, že v Česku existují lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků.

Za celý rok vznikne seznam jmen, která neobyčejným způsobem vyplavala z českého rybníčku a inspirovala naše životy činy, před nimiž je potřeba jednoduše smeknout.

Více o hvězdách reflexu se můžete dozvědět zde>>>