Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: Reprofoto ČT

Semafor ukazuje nulové riziko, Vojtěch nařídil plošně roušky. Diví se ještě někdo?

Je středa 9. září odpoledne, osm hodin poté, co ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že od zítřka v celém Česku plošně zavádí povinnost nosit v uzavřených prostorách roušky. Na „semaforu“ ministerstva zdravotnictví je s výjimkou jedenácti okresů celá republika bílá, což značí nulové nebo nízké riziko nákazy. A tak je to u Adama Vojtěcha už šest měsíců se vším.

V polovině května ministr Vojtěch na tiskové konferenci prohlásil: „Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi.”

Před třemi dny, když už počty nově nakažených několik dní lámaly jarní rekordy, v televizi Nova týž ministr odmítl, že by byla na pořadu nějaká plošná opatření: „Čísla případů nijak extrémně nerostou, ani počet úmrtí. Zatím ta čísla nejsou na to, abychom dělali nějaká plošná opatření.“

Až dnes, tj. ve středu, Adam Vojtěch přiznal, že situace není dobrá (čtěte: hrozí pořádný průšvih) a vyhlásil plošnou povinnost nosit roušky: „Platí pravidlo, že pod střechou se rouška nosí, venku nikoli, až na jasně definované výjimky.“

Nemá smysl zbytečně se opakovat a už poněkolikáté psát o tom, že když lidé slyší od jednoho a téhož vládního politika opakovaně zcela odlišné informace, přestanou ho brát vážně. A pokud by jim náhodou chtěl v budoucnu sdělit něco opravdu důležitého, budou si stejně klepat na čelo.

Smutné ale je, že ministr včera fakticky spláchl do záchodu projekt tzv. semaforu. V létě o něm tvrdil, že jde o jeden z nástrojů, který lidem dá aktuální představu, jak to v jejich okrese vypadá a co mohou případně čekat za protiepidemická opatření. Jestliže teď nad převážně bílou mapou Česka (tzn. nad mapou značící na většině území nulové nebo minimální riziko) vyhlásil plošnou povinnost nosit roušky, bude už příště semafor zajímat jen blázna.

Nejaktuálnější zveřejněná verze tzv. semaforu, který vydává ministerstvo zdravotnictvíNejaktuálnější zveřejněná verze tzv. semaforu, který vydává ministerstvo zdravotnictví|Ministerstvo zdravotnictví

Ostatně už delší dobu mnozí insideři neoficiálně přiznávali, že celý semafor byl dobrý akorát k tomu, aby ministr a jeho tým mohli dělat, že něco dělají. Ale jak jsem napsal už na začátku — tak je to u Adama Vojtěcha už šest měsíců se vším.