Nevrátí-li se do politiky osobně, vrátí se tam jako symbol

Nevrátí-li se do politiky osobně, vrátí se tam jako symbol Zdroj: ČTK

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj
Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj
Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj
Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj
Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí.
6
Fotogalerie

Navalnyj se vrátí: Útok proti neúplatnému kritikovi byl okatým pokusem o vraždu

Stalinovi je přisuzováno cynické moudro: „Odstraňte člověka a spolu s ním zmizí i problém.“ V poslední době Putinův režim tento princip doslova nadužívá: jen případů otravy čelných odpůrců pomocí bojových jedů je na tucet.

Zpochybňovat očividné je úděl konspirologů, kteří se dodnes nesmířili s tím, že Země je kulatá. Jejich přesvědčení, že zjištění německých lékařů dokazující přítomnost jedu Novičok v těle Alexeje Navalného jsou pomstou za porážku ve druhé světové válce, je stejně trapné a žalostné jako objev omského primáře Murachovského, že komatózní stav neúplatného opozičníka je výsledkem poruchy látkové výměny, náhle propuknuvší cukrovky či vteřinového zánětu slinivky břišní. Z ruských zdrojů víme, že Putin poté udělil doktorovi Murachovskému státní vyznamenání za zásluhy o vlast.

Minové pole

I přesto, zdá se, Stalinův axiom neplatí za všech okolností. Člověk jako by nebyl, leč problém nezmizel. Nesouvisí to s rozhodnou reakcí západních vůdců – ti svou hanebnou obojakostí a váhavostí naopak dokazují, že stojí v čele vysílené civilizace, která má nejspíš na kahánku. Slíbili zauvažovat o odvetných opatřeních až poté, co vyšetřování atentátu bude zdárně ukončeno. Jako by nevěděli, že žádné vyšetřování politických vražd pod osobní kontrolou Putina nikdy nebylo ukončeno zdárně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!