1960. Svérázným smyslem pro humor okouzlil všechny už na FAMU.

1960. Svérázným smyslem pro humor okouzlil všechny už na FAMU. Zdroj: Foto Aha! – Martin Hykl, EMMA/Lukáš Kimlička, ara a reprofoto z knihy Jiří Menzel Rozmarná léta

1967. Menzel při tréninku na provazochodce během natáčení filmu Rozmarné léto.
21. 8. 1968: Autentická fotografi e Jiřího Menzela, kterého zastavili vojáci Sovětské armády.
1985. Libušce Šafránkové předvádí, jak se má líbat s Janem Hartlem ve filmu Vesničko má středisková.
1969. Při natáčení trezorového filmu Skřivánci na niti s Václavem Neckářem.
Jiří Menzel při přebírání Oscara v roce 1967.
19
Fotogalerie

Jak šel čas s oscarovým režisérem a zarputilým starým mládencem Jiřím Menzelem

Důsledný profesionál, uznávaný kolega, ale také známý starý mládenec, který se usadil až po šedesátce. Takový byl oscarový režisér Jiří Menzel, který ve věku 82 let zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer.

Narodil se 23. února 1938 v Praze jako syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela. Režii studoval u legendárního Otakara Vávry a svá studia dokončil v roce 1962. Je považován za spoluzakladatele a jednoho z nejvýraznějších představitelů takzvané Československé nové vlny, do níž se dále řadí tvůrci jako Miloš Forman, Věra Chytilová, Ján Kadár, Ivan Passer či Jaromil Jireš. V závěru 70. let působil několik sezon jako člen Divadla Járy Cimrmana.

Jako většina známých umělců své doby i on podepsal tzv. Antichartu. Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dostal Menzel v roce 1996 Českého lva a v roce 2003 na Filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo.

Byl dlouhá léta znám jako zarputilý starý mládenec. Oženil se až v říjnu roku 2004 ve svých 66 letech s o 40 let mladší Olgu Kelymanovou. Společně vychovávali dvě dcery, biologickým otcem starší Anny Karolíny je však režisér Jaroslav Brabec.