Video placeholde

Švihlíková: Vláda udělala absolutní chybu, kritici rouškovného by ale měli mlčet, vlivní a politici chtějí nízké mzdy

Vláda si podřezává větev na straně příjmů, upozorňuje ekonomka Ilona Švihlíková. Je podle ní potřeba říct, kde vezme na až 150miliardový výpadek, kterým na příští roky zatížila státní rozpočet úpravami daní, tedy hlavně zrušením superhrubé mzdy. Tzv. rouškovné ale chyba není, naopak kritikům příspěvku pro důchodce jde o vyvolání mezigeneračního napětí.

Absolutní chyba, tak mluví Ilona Švihlíková o krocích vlády v daňové oblasti. Vadí jí hlavně zrušení daně z nabytí nemovitosti a kritizuje taky způsob, jakým je rušená superhrubá mzda. Stát by teď měl hlavně tlačit na růst platů, třeba zvyšováním minimální mzdy nebo příspěvku v nezaměstnanosti. Jsme totiž na nebezpečné cestě, která by mohla zastavit naše přibližování bohatším státům a reálně nás poslat i zpět.

Švihlíková nechápe postoj ministerstva financí, které teď nechce řešit, kde výpadek v příjmech rozpočtu nahradí. Sama by řešila spíš změny na výdajové stránce. Vadí jí taky koronavirová pomoc pro firmy, které třeba sídlí v daňových rájích, tedy to, že nebyla pomoc dostatečně podmíněná. Je potřeba vést hlubší diskuzi o daních i výdajích, ke které se ale vláda nemá.

Rouškovné, tedy příspěvek důchodcům 5 tisíc, je podle Švihlíkové krok správným směrem, který pomůže znevýhodněné skupině a promítne se ve spotřebě. Ekonomka ostře odsuzuje kritiky rouškovného, kteří podle ní chtějí vyvolat mezigenerační střet. Připomíná jí to diskuzi o jízdném zdarma.

Jak tohle všechno dopadne na lidi v dalších měsících a letech? Kde je podle Ilony Švihlíkové cesta k vyrovnanému rozpočtu? Proč se obává některých dalších plánů vlády? A proč tak ostře kritizuje ty, kteří jsou proti rouškovnému?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>