Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj.

Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj. Zdroj: Reuters

Letadlo i s politikem dorazilo do Německa krátce před devátou hodinou.
Alexej Navalnyj byl převezen do berlínské nemocnice Charité.
Alexej Navalnyj byl z Ruska převezen ve speciálních nosítkách.
3
Fotogalerie

Alexej Navalnyj byl otráven Novičokem, uvedl mluvčí německé vlády

Při otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka skupiny novičok. Oznámil to dnes mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska.

Navalnyj byl hospitalizován s příznaky otravy v sibiřském Omsku poté, co se mu udělalo nevolno na palubě letounu letícího z Tomska do Moskvy. V sobotu byl převezen na léčení do Berlína. Ruští lékaři možnost otravy vyloučili.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas po dnešním zasedání šéfů diplomacií zemí Evropské unie uvedl, že Rusko ponese diplomatické důsledky, pokud se prokáže, že Navalného případ byl státem zorganizovaným pokusem o vraždu známého kritika Kremlu.

"Pokud jde o připravenost Ruska k objasnění případu Navalného, budeme reagovat stejně v jako v případu Tiergarten," řekl Maas. Odkazoval tím na loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v berlínském parku, po níž Německo kvůli neochotě Moskvy spolupracovat na vyšetření vraždy vypovědělo zaměstnance ruského velvyslanectví.

Německo se kvůli otravě Navalného obrátí na EU i NATO, chce jednat o odpovídající společné reakci. Od Ruska požaduje Berlín neodkladné vysvětlení.