Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019)

Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Čína hrozí Vystrčilovi popravou. Zeman: Když si to přejí, nemáme na výběr. Uděláme to na Hradě

Předseda českého senátu Miloš Vystrčil nedbal doporučení Číny a odjel si takřka klackovsky na Tchaj-wan, jako by snad Česká republika nebyla součástí Číny, ale svrchovaný stát nebo co. Tato zpupnost a drzost samozřejmě naše čínské bratry a přátele rozčílila do ruda (respektive ještě více do ruda), takže v rámci zachování disciplíny u svých poddaných hodlá Vystrčila pro výstrahu ostatním popravit.

„Ten prašivý pes Vystrčil vůbec nerespektuje politiku jedné Číny. Na Tchaj-wan je prostě zakázáno cestovat. Kdyby tam jel jako soukromá osoba, baťůžkář na dovolenou, tak přimhouříme oči a jenom ho zbičujeme, ale takhle oficiálně jako představitel správy naší kolonie to nepřipadá v úvahu. Oznamujeme proto České republice, že na jejím území proběhne do měsíce poprava soudruha Vystrčila, aby si tamní obyvatelstvo uvědomilo, že takhle teda ne,“ prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I.

Bezprostředně po incidentu byl okamžitě exhumován prezident Miloš Zeman ze své krypty pod Hradem, kde je uchováván, aby déle vydržel, aby se do situace vložil a pokusil se mírnit následky drzého Vystrčila.

„To co udělal pan Vystrčil našim přátelům, kolegům a bratrům z Číny, je neomluvitelné. Několikrát jsem ho před tím varoval, ale on neposlechl. Z pozice prezidenta České republiky musím naše čínské bratry ubezpečit,  že cesta pana Vystrčila na Tchaj-wan není rozhodně cestou České republiky na Tchaj-wan. Česká republika zůstává i nadále přítelem Číny. Pouze senát se nám porouchal. Bezprostředně poté, co pan Vystrčil vstoupil na území Tchaj-wanu, jsem byl vynesen ze své podzemní krypty a telefonicky se spojil s čínským prezidentem, abych ho jménem České republiky odprosil. Čínský prezident byl natolik velkorysý, že nám odpustil. Miloše Vystrčila však musíme popravit, to se nedá nic dělat a je to pouze směšná cena za přátelství s Čínou,“ uvedl Miloš Zeman ve svém prohlášení.

„Po domluvě s čínskou stranou jsme se shodli, že nejlepší bude popravit Vystrčila tady v Praze, někde na Hradě. Bude to taková menší poprava v rodinném kruhu, žádná taškařice. Hlavně aby to mělo nějakou úroveň,“ dodal ještě Zeman.

Zatímco Miloš Zeman na Hradě chystá šibenici a těší se na popravu Vystrčila, která pomůže urovnat vztahy s Čínou, právníci tvrdí, že se poprava konat nebude.

„Pokud se pan Vystrčil sám od sebe na Hradě neoběsí, nemáme v zákoně žádnou páku, jak zařídit jeho popravu. Trest smrti je u nás zrušený. Cesta na Tchaj-wan není nelegální. Čína si na nás nemá co vymáhat,“ domnívá se Aleš Kroun, právník z právnické firmy „Právnická firma Aleš Kroun“.

Navzdory názorům právníků si Miloš Zeman trvá na svém a na Hradě i nadále chystá popravu.

„My víme, že poprava nebude, ale když on má konečně nějakého koníčka. Má pro co žít. Ta jiskra v jeho oku, když ho jeho ochranka donese na zádech na nádvoří, kde organizuje stavění šibenice, to je něco, co jsem už dlouho neviděl. Někteří senioři krmí holuby, Miloš připravuje popravu,“ tvrdí zdroj blízký Hradu, který si nepřál být jmenován.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Čína sice předsedovi Senátu Vystrčilovi nevyhrožuje popravou, ostrými slovy ale nešetří.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>