Premiér Andrej Babiš (ANO, vpravo) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Premiér Andrej Babiš (ANO, vpravo) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Vládní nákup důchodců před volbami platí. Koalice chce dát seniorům 5 000 Kč před Vánocemi

Senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat mimořádný příspěvek k důchodu 5000 korun. Shodli se na tom dnes lídři koaličních stran. Po jednání to na tiskové konferenci oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vyplacení by měl upravit zákon. Aby začal platit, musí ho schválit nejen vláda, ale i Parlament a podepsat prezident.

Stát by měl na příspěvky podle Babiše vydat 15 miliard korun. Starobních důchodů a důchodkyň je 2,41 milionu. Podle toho by výdaje měly činit 12 miliard. Opoziční politici mluví o mimořádné podpoře jako o uplácení voličů. Premiér záměr dřív zdůvodnil tím, že senioři měli v době epidemie stres. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček zmínil růst cen.

Budou dvě sazby daně z příjmu

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Na tiskové konferenci to dnes uvedl premiér Andrej Babiš. Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení.

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.