Manipulace s politickou scénou v Rakousku: Jak to opravdu bylo s videem usvědčujícím předsedu FPÖ

Česká média pravidelně informují o odhalení vměšování ruských tajných služeb do voleb v Evropě či USA s cílem poškodit naše demokratické systémy. Aktuální skandál v Rakousku však ukazuje, že snahu manipulovat a ovlivňovat volby, a tedy také poškozovat naše demokratické systémy, prokazují i některé aktivistické skupiny místního původu. Rakouská a německá média totiž zveřejnila zprávu, že rakouské úřady získaly další části nahrávky, jež vedla k pádu první rakouské vlády vedené Sebastianem Kurzem z Rakouské lidové strany. A tyto nahrávky ukazují, že původně zveřejněné nahrávky byly zmanipulované a záměrně sestříhané tak, aby vyvolaly celou krizi, která vedla k pádu rakouské vlády. 

Podstatou skandálu byl záznam ze setkání Heinze-Christiana Stracheho (tou dobou předsedy Svobodné strany Rakouska – FPÖ) s ženou vydávající se za neteř ruského oligarchy v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza.

Částečný obsah nahrávky v německých médiích jako první zveřejnila německá média Süddeutsche Zeitung a Der Spiegel v roce 2019 těsně před volbami do Evropského parlamentu. Tento obsah byl účelově vybrán k vyvolání dojmu, že Strache nabízí ruskému oligarchovi prostřednictvím jeho neteře, že bude manipulovat veřejnými zakázkami, pokud jeho strana FPÖ vyhraje volby a dostane se do vlády, a proto měl Strache žádat ruského oligarchu o pomoc ve volbách. V reakci na to došlo k pádu rakouské vlády a nakonec k předčasným parlamentním volbám. K získání nahrávky a jejímu zaslání do německých médií se nakonec přihlásil vídeňský právník íránského původu Ramin Mirfakhrai.

Jak ovšem ukazují výsledky vyšetřování rakouských úřadů, obsah videa zveřejněný médii byl záměrně sestříhán tak, aby ukazovala Stracheho a dalšího člena FPÖ (Johanna Gudenuse) ve špatném světle, a jejich skutečné výroky a postoje byly překrouceny v jejich neprospěch. Naopak aktuálně získané záznamy dokazují, že Strache odmítl jakékoliv manipulování veřejných zakázek ve prospěch ruského oligarchy. Tím se tedy potvrdila tvrzení Stracheho pronesená po zveřejnění krátkých nahrávek před volbami do Evropského parlamentu, že jde o zmanipulované záznamy a on nic protizákonného neřekl a neplánoval.

Skutečnost, že vyšetřování rakouských úřadů potvrzuje podezření o záměrném zmanipulování nahrávek a jejich záměrném zveřejnění před volbami do Evropského parlamentu, a tedy i snahu ovlivnit a manipulovat s rakouskými voliči, již nic nezmění na proběhlých volbách a ve své podstatě to také nepomůže očištěnému Strachemu, protože to již asi nic nezmění na jeho politickém pádu (dnes je již i vyloučen z FPÖ, tedy ze strany, kterou přivedl do rakouské vlády a která dnes stojí opět na okraji politické arény). Kvůli celé kauze a použití zmanipulovaných videozáznamů se aktivistům a médiím podařilo docílit toho, že dnes rakouskou vládu tvoří spolu s lidovci Sebastiana Kurze také Strana zelených. Nezbývá než se ptát: Nebylo to nakonec tak trochu i cílem autorů celé manipulace? Takto zmanipulovat politickou scénu v Rakousku?