Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Jiří Ovčáček / Twitter

Vrchní velitel ozbrojených sil si zlomil ruku při vojenském nácviku krátké chůze po rovném povrchu

Vrchní velitel ozbrojených sil, prezident Miloš Zeman, prodělal při rutinním úterním nácviku krátké chůze po rovném povrchu zranění, které se v jeho případě slučují se životem. Podle grémia generálů české armády nebude vrchní velitel ozbrojených sil díky svému válečnému zranění provozuschopný i několik týdnů.

„Ano, je to tak. Pan prezident se zranil. Zlomil si ruku během předem hlášeného a dlouze připravovaného nácviku krátké chůze, který jako vrchní velitel ozbrojených sil absolvuje několikrát za rok. Pan prezident byl plný sil a na krátkou chůzi si věřil. Bohužel se však během jeho chůze změnily povětrnostní podmínky. Někdo v pokoji otevřel okno, čímž se do pana prezidenta opřel průvan.

Pan prezident statečně bojoval s průvanem, a ačkoliv jsme ho z řídicího centra od kuchyňské linky vysílačkou i světlicí upozorňovali, že by bylo lepší se vrátit či ulehnout na podlahu a počkat, až se povětrnostní podmínky zlepší, pan prezident trval na pokračování nácviku krátké chůze po rovném povrchu, protože pan prezident se nikdy nevzdává. Přiznám se, že mi až slza ukápla nad statečností a odvahou pana prezidenta, protože během nácviku krátké chůze nejen že odmítl použít jisticího lana, ale navzdory silnému průvanu, který z kuchyňské linky i ze stolu zuřivě strhával papírové ubrousky, pokračoval s potem ve tváři k vytyčenému cíli, což byla komoda pod oknem, kde měl pan prezident přichystaný záchytný tábor.

Bohužel, i přes urputnou snahu pana prezidenta cvičení dokončit někde ve dvou třetinách cesty od kuchyňského stolu k záchytnému táboru u komody pod oknem mu došly síly, špatně se natočil, průvan se do něho opřel plnou silou a pan prezident nešťastně upadl na podlahu,“ rozbrečel se prezidentův mluvčí na tiskové konferenci.

Poté, co byl Jiří Ovčáček ošetřen a byl mu přivolán psycholog, který má zkušenosti s vdovami padlých vojáků, se Ovčáček uklidnil a pokračoval.

„Bezprostředně po nehodě byl přivolán vojenský vrtulník, který zraněného prezidenta okamžitě odvezl do nemocnice, kde se pan prezident podrobil lékařskému zákroku, který dopadl dobře. Pan prezident se nyní cítí lépe a pochvaluje si své válečné zranění,“ pokoušel se Jiří Ovčáček na tváři vykouzlit úsměv. 

Od brzkých ranních hodin rovněž probíhá vyšetřování incidentu a v případě nalezení viníka bude tento postaven před vojenský soud.

„Máme tam zjištěno několik pochybení a nedodržení pravidel bezpečnosti. Tak například bylo zjištěno, že vrchní velitel ozbrojených sil neměl správně seřízenou ortopedickou obuv. Stejně tak gumový špunt na jeho holi byl již notně sjetý. Špunty u holí se musí měnit po každém nachozeném kilometru, jinak je jejich protiskluzová funkce snížena i o třicet procent,“ zamyslel se Josef Soumar, vojenský prokurátor, který se podílí na vyšetřování neštěstí. Podle něho bude nalezení viníka běh na dlouhou trať.