Video placeholde

Severokorejci by se od něj mohli učit. Ruský youtuber vyrobil raketu z 10 tisíc litrů Coca-Coly a odpálil ji

Ruská mládež má nový hit. Populární youtuber Maxim Monakhov, známý jako Mamix, odpálil do vzduchu obří coca-colovou nálož. Video, na kterém k nebi tryská několikametrový nahnědlý gejzír, si od pátku vysloužilo přes šest milionů zhlédnutí. Ke štěstí stačí někdy opravdu málo.

A zatímco v Africe nemají děti co pít, v Rusku si hrají s colovým nápojem a jedlou sodou. K experimentálnímu výbuchu blížícímu se testování raket v KLDR došlo v bezejmenném poli a pionýra Maxima Monakhova tahle legrace přišla na přibližně 700 000 rublů, tedy více než 200 000 korun.

Celé video z výbušného pokusu:

 

Ve videu Monakhov spolu se svým týmem přelévá tisíce litrů coly z komerčních lahví do speciálně upravené nádoby připomínající obří papiňák. K vyvolání exploze internetová hvězda použila jedlou sodu, která díky obrovskému množství oxidu uhličitého vyvolá silnou reakci.

A nápad je tu!

Narozdíl od hrátek, kterými se proslavily například bonbony Mentos, je reakce rychlejší, levnější i efektivnější. Mimax a jeho tým podle svých vlastních slov jen účinně vylepšili populární školní experiment z octa a jedlé sody, který se v hodinách chemie používá už celá desetiletí.

„Prostě nás zajímalo, co to udělá. Výsledek je senzační,“ nechal se slyšet Maxim, který video vylepšil dramatickou hudbou a zpomalenými záběry.

Za vrcholný moment lze považovat okamžik, kdy do kádě přidávají jedlou sodu přes kladkový systém, načež zpomaleně utíkají ze scény. O tom, že Maxim se stal novým hrdinou své doby, už nikdo nepochybuje. A kolik mu za to Coca-Cola zaplatila, se nikdo neptá.