Video placeholde

Romancov: Rusové mě šokují, bojím se, že budou za zachránce Běloruska. Dělají to chytře, poučili se z Krymu

Bělorusko zřejmě půjde venezuelskou cestou a prezident Lukašenko to aspoň prozatím ustojí, myslí si politický geograf Michael Romancov. Protivládní protesty pokračují, ale možná už nemají dostatečnou dynamiku. Překvapuje ho hlavně přístup Ruska, od kterého čekal, že se bude od začátku vyjadřovat daleko ostřeji a možná zasáhne i silou.

Jestli Rusové udrží nervy, může nakonec být za zachránce Ruska, tvrdí Romancov. Poučili se podle něj z anexe Krymu, která byla hloupá a pro Moskvu to byla prohra. Teď se chovají daleko chytřeji, což může vést k tomu, že napraví svoji reputaci, Lukašenka dotlačí k odchodu a budou vítězi krize v Bělorusku. Kdyby se chovali podobně na Ukrajině, mohli Krym získat podle práva.

Vztahy mezi Lukašenkem a Putinem nejsou podle Romancova ideální a běloruský prezident podle všeho čekal, že mu Rusko pomůže výrazně silněji. Další vývoj bude záležet na tom, jestli jeho přání Moskva vyplní, případně jestli k násilí v ulicích znovu přistoupí sám. Teď se to ale nezdá pravděpodobné, Lukašenko bude spíš vládnout jako venezuelský prezident Maduro.

Běloruské opozici zatím chybí jasný lídr, míní Romancov. Není proto jasné, kdo by mohl těžit z případných voleb, pokud k nim tedy dojde. Chybí ale i jasná postava, která teď stojí za Lukašenkem a která by ho mohla nahradit. Romancov je přesto přesvědčen, že ve státních strukturách někdo takový je.

Jak dopadnou protivládní protesty v Bělorusku? Který se tří scénářů, o kterých mluví Michael Romancov, je nejpravděpodobnější? V čem je teď Rusko chytřejší a kam to může vést? A jde o obecný posun v geopolitickém chování Kremlu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>