Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Karel Steigerwald: Babiš je dnes v šoku, zítra budeme v šoku my

Ministr zdravotnictví vyhlásil kroky proti koronaviru. Veřejnost je v šoku. V šoku je i premiér Babiš. Svolal proto na zítra konferenci s dalšími karanténními odborníky a přibral i ministra.

Vsadím boty, že po konferenci hned zítra premiér všechna popletená opatření ministra, která tolik popudila lid, osobně napraví. Ukáže, jaký rozum v hlavě má a že myslí tolik na lidi, jako by byl stále ještě komunista. A v šoku z této nevídané pohotovosti budeme zas my.

Přišlo mi nejprve divné, proč se v tak háklivé záležitosti ministr zdravotnictví s premiérem nedohodnou předem, aby ministr nemusel nejprve veřejně blábolit, ale brzy mi došlo, že právě proto. Aby měl premiér co napravovat, musí to ministr nejprve zkazit. Hraje v téhle komedii roli hlupáka, premiér roli moudrého lidumila, který povedeného hlupáka vytrestá.

Dvojice hlupák a chytrák kráčí dějinami stejně úspěšně jako dvojice hezká a ošklivá dívka. Hezká má ošklivou kvůli kontrastu, ošklivá věří, že i na ni padne odlesk té krásy vedle ní. Nebo jako zlý a hodný estébák. Zlý ukazuje, že by mohlo s delikventem být hůř, hodný ho nabádá, aby se přiznal, že se mu nic nestane a že stejně všechno vědí, tak vo co de. Zítra uvidíme, jak si tato prastará dvojice lidových šašků vede ve vysoké politice.