Festival Artu Kus

Festival Artu Kus Zdroj: Profimedia.cz

Gaia Mesiah
Young Gods
Young Gods
Festival Artu Kus
Nikola Mucha.
7
Fotogalerie

Trutnov přivítá další ročník nového festivalu. Artu Kus je odrazem naší generace, říká pořadatel Dorňák

Trutnovský přírodní amfiteátr Na bojišti v minulosti na konci srpna dlouhá léta patřil festivalu Trutnov Open Air, na který jezdil Václav Havel a významné osobnosti tuzemského disentu a undergroundu. Zatímco „východočeský Woodstock“ se přemístil a letos se zkusí uchytit na novém místě na jižní Moravě, trutnovské Bojiště od tohoto čtvrtka bude patřit druhému ročníku festivalu Artu Kus. Vzhledem k tomu, že akce bude trvat až do neděle, půjde o jeden z největších festivalů letošního léta. Pořadatel Roman Dorňák přiznává, že oproti jiným akcím měl jeho festival tu výhodu, že se koná až na konci léta a nemusel přistupovat k jeho rušení, které postihlo desítky jiných podobných akcí v Česku.

Během jara to s pořádáním kulturních akcí během léta vypadalo všelijak. Kdy jste se definitivně rozhodl, že festival Artu Kus se nakonec bude konat?

Vlastně jsme vůbec nepočítali, že by nebyl. Samozřejmě jsme v březnu a dubnu tu obavu měli, práce kolem festivalu se zastavila, ale pořád jsme doufali, že je času dost, aby se situace zlepšila. Propagace usnula, ale nevyhlásili jsme rušení nebo přesun na příští rok. Přirozeně pomohl i fakt, že máme festival až ke konci léta.

Jak tomu se zajištěním předepsaných hygienických pravidel?

Půjdeme tomu naproti. Na našich barech bude dezinfekce dostatek, pravidelně se budou výdejní plochy dezinfikovat. Navíc budeme každému návštěvníkovi při vstupu do areálu (i opakovaném) měřit teplotu a nakoupili jsme taky nějaké rychlotesty, pokud by vznikly pochybnosti o zdravotním stavu účastníka.

Jaká máte očekávání směrem k letošnímu, již druhému ročníku festivalu? Jakou očekáváte účast? Přece jen, vzhledem ke zrušení mnoha akcí se může jednat o největší festival letošního léta...

Snažíme se být při zemi, těch faktorů s návštěvností je celá řada, na druhou stranu každý z nás v tichosti doufá, že bude účast větší, připravení budeme. Pokora je v tomto ohledu na místě.

Na co se mohou návštěvníci festivalu těšit?

Myslím, že je toho opravdu hodně. Co se týče hudby, bohužel se zrušilo celé evropské tour Dub FX, který měl být jedním z hlavních headlinerů, přesto The Young Gods budou prakticky jedinou větší zahraniční kapelou na vícedenním festivalu v této sezóně a jejich show je úžasná záležitost. Navíc máme letos za VJ pultem Jan Hladila, který je přední český tvůrce projekcí a světelných projektů vůbec, takže přes celý festival bude produkce na hlavní scéně parádní podívaná. Nesmím zapomenout taky na LVMEN, kteří zde vystoupí na jednom ze svých pouhých dvou letošních koncertů a jediném festivalovém, dále bizarní Bert and Friends, samozřejmě Gaia Mesiah, Vanessa, Shum Davar, Opak Dissu, Justin Lavash, během jehož koncertu bude předvádět živou painting show Jiří Grus a mnozí další. Co se týče divadel, tam jsme se museli trochu uskromnit oproti plánovanému a nakonec se odehrají čtyři představení od divadel X10, Ufftenživot, Kolonie a A Studio Rubín a od ochotnického divadla Krychličky z nedalekého Vrchlabí.

Podařilo se nám sehnat více art instalací a uměleckých performancí než loni a budou stát za to. Petr Nikl, Olga Chereshneva, Anastasia Serdyouk, zmiňovaný Jan Hladil zde bude mít také krásnou zrcadlovou instalaci a také bude odhalena 4 tunová socha Ocelový jezdec od Michala Gabriela, což je úlovek, za který jsme více než rádi. Navíc jsme se trochu více soustředili na doprovodný program v podobě diskuzí se zajímavými hosty a současnými tématy. Například o fenoménu fake news, zda ještě existuje nezávislá žurnalistika, témata dezinformací v mediálním světě a mnohé další. Co se týče kreativní zóny, bude zde nespočet workshopů: stone balancing, šperk, animovaná tvorba, výroba barefoot obuvi, linoryt, sítotisk, camera obscura, malba, kameníci, recykldílna a mnoho dalších.

Ve stejné době jako Artu Kus se koná i festival TrutnOFF BrnOn. Co si myslíte o tom, že pořadatelé toho festivalu stále odkazují k Trutnovu, přestože se jejich festival už několik let tady nekoná?

Tak připadá mi to vcelku pochopitelné. Přece jen šlo o trutnovský festival. Nějak jsem nezaznamenal nějaký významnější odkaz k Bojišti v této nové éře v Brně.

Neobáváte se, že by mohli být fanoušci tímto dublováním termínu (a u brněnského festivalu lpěním na sepětím s Trutnovem) poněkud zmateni?

Ani ne. Artu Kus je jiný festival, má jiný obsah a jinou myšlenku. Snažíme se, aby byl odrazem naší generace, zajímají nás současnější témata.

Co byste vzkázal hudebním fanouškům, kteří zvažují účast na festivalu, ale ještě se nerozhodli?

Vemte kamarády, své blízké a přijeďte. Jde o originální a rozmanitou akci v úžasném prostředí. Za několik let budete litovat, že jste nebyli u prvních ročníků.