Urážka proroka Mohameda způsobila nepokoje, při kterým zemřeli tři lidé

Urážka proroka Mohameda způsobila nepokoje, při kterým zemřeli tři lidé Zdroj: Twitter

Urážka proroka Mohameda. Facebookový příspěvek v Indii vyvolal krvavé nepokoje

Svět se v minulosti už mnohokrát přesvědčil, že urážet proroka Mohameda není z hlediska bezpečnosti nejmoudřejší nápad. Jediný facebookový příspěvek v indickém městě Bengalúr vyvolal krvavé nepokoje, při kterých přišli o život minimálně 3 lidé. Muslimští demonstranti v noci z 11. na 12. srpna v ulicích navíc podpálili několik aut a dům místního politika. Informovala o tom agentura Reuters.

Dav o síle zhruba tisíce lidí se v úterý ve večerních hodinách shromáždil před domem místního politika a právníka jménem Akhanda Srinivasa Murthy. Jeho synovec se totiž podle místních médií provinil „rouhačským“ příspěvkem na Facebooku. Budova se tak stala prvním objektem, který demonstranti podpálili.

Stav se přitom dál zhoršoval a některé ulice hlavního města indického státu Karnátaka se postupně proměnily v bojovou zónu. Ve snaze zabránit rozšíření násilností se s rozlíceným davem následně dostala do střetu policie. Ze začátku používala obušky a slzný plyn, situace se však po chvíli vyhrotila. „Policie neměla kudy uniknout, uchýlila se proto ke střelbě, 3 lidé zahynuli,“ komentoval střet policejní komisař Kamal Pant, při kterém došlo k zadržení 110 jedinců.

V souvislosti se střetem se média dostala k informacím ze státní nemocnice Bowring. Lékaři tu noc zaznamenali minimálně  27 zraněných policistů a 12 demonstrantů, tři z nich utrpěli zranění způsobné střelnou zbraní. Co se týče trojice zastřelených, údajně šlo o mladé muže muslimského vyznání ve věku od 19 do 21 let.

Demonstranti v průběhu podpalovali auta, po strážcích zákona házeli kameny a zaútočili i na policejní stanici. Reálné číslo zraněných policistů se tak vyšplhalo na 60. Žádný z činů ovšem neodradil politika, jež tu noc přišel o dům, od natočení videa, kde nespokojené menšině slibuje dosažení spravedlnosti. „Apeluji na mé muslimské bratry, aby nebojovali kvůli někomu, kdo porušil zákon. Ať už jde o cokoliv, všichni jsme bratři. Kdokoliv je zodpovědný, ujistíme se, že neunikne spravedlivému trestu,“ uvedl podle BBC ve videu.

Policie přitom zasáhla rychle. Urážlivý příspěvek smazala a autora zatkla. Jeho příjmení nezveřejnila, pouze vlastní jméno Naveen. Zároveň také potvrdila rodinnou spojitost mezi zadrženým a politikem Murthym.