Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna

Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna Zdroj: Wikimedia

Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna
Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna
Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna
Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna
Vystoupení The Beatles na Shea Stadium 15. srpna
10
Fotogalerie

Fanynky omdlévaly a nebylo slyšet vlastního slova. Před 55 lety odehráli The Beatles koncert na newyorském stadionu

Několik let před boomem tzv. stadium rocku si britská skupina zajistila nehynoucí obdiv, když vystoupila na americkém Shea Stadium. Faktem je, že 15. srpna 1965 se odehrál jeden z největších koncertů své doby. Kapela tím předznamenala novou hudební vlnu.

Nejednalo se o první vystoupení The Beatles ve Spojených státech, debut si odbyli v únoru 1964, kdy USA postihla tzv. Beatlemánie. Oproti klasickým koncertům byl ale ten z roku 1965 úplně jiný. Promotér Sid Bernstein přemlouval manažera The Beatles o výhodách vystupování na stadionu. Celý projekt byl dokonce zaznamenán i na videokamery, což z vystoupení udělalo legendu.

Hraní bez hudby

John Lennon a spol. dorazili začátkem srpna do New Yorku, obhlédli si dokonce stadion, který byl domovem baseballových New York Mets. The Beatles měli odehrát třicetiminutový koncert, během něhož měly zaznít známé písničky ale i několik coverů. Poté přišel 15. srpen, pamětníci se shodují, že na stadionu to hučelo jako v úlu, protože na hudební hvězdy se přijelo podívat přes 55 tisíc diváků.

Zároveň se sluší dodat, že šlo o jeden z prvních (možná úplně první) koncertů, který se konal na stadionu či jiném sportovišti. To přineslo rozpaky nejen divákům, ale i samotným hudebníkům. „Neslyšel jsem vlastního slova, jen křik fanoušků,“ zavzpomínal po letech Ringo Starr.

Ed Sullivan, jenž uváděl britskou kapelu, si neodpustil klišé. „Uctíváni ve své zemi, oceněni královnou a milováni v Americe, tady jsou The Beatles!“ Tento krátký výrok spustil salvu křiku, následně na to se začali členové hudební skupiny objevovat na trávníku stadionu. Fakt umocňovalo to, že vstup ze šaten byl ze země, a tak zničehonic vyšel například Paul McCartney. Bezpečnost jim zajišťoval kordon policistů.

Koncert před demolicí

Hned jak se ujali nástrojů, spustili cover na známou píseň Twist and Shout. Publikum bylo ve varu, na což opět zavzpomínal Ringo Starr. „Neslyšel jsem hudbu, a tak jsem se orientoval pouze podle pohybů ostatních členů,“ vypověděl bubeník. Dále zazněly hity jako Ticket to Ride, Help! Či I´m Down, čímž celý koncert končil. The Beatles nepřidali ani jednu píseň.

V průběhu vystoupení byl na členech vidět úžas i překvapení. Manažer kapely vše netrpělivě pozoroval, John Lennon si to na rozdíl od něj užíval. Legendární hudebník dokonce označil koncert za jeden z nejlepších. The Beatles po vystoupení zase zmizeli v šatnách. Videozáznam, který byl pořízen, obsahuje také ostatní momenty historické události, například přílet The Beatles do New Yorku či přípravu na celý koncert. Fragmenty filmu lze nalézt na portálu YouTube.

Britskou kapelu lze označit za průkopníky stadium či arena rocku, který později aplikovaly kapely AC/DC či Queen. Na rozdíl od těchto skupin se The Beatles museli obejít bez potlesku, protože jejich fanoušci pouze křičeli. Dějiště hudebního milníku byste už na mapě nenašli, stadion byl v roce 2008 zbourán. Těsně před demolicí si na něm ale zahrál hádejte kdo? Paul McCartney.