Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil Zdroj: profimedia

S Vystrčilem jede na Tchaj-wan také písničkář Jiří Dědeček i ředitelka Čínou odmítnutých filharmoniků

Osm senátorů, téměř 50 podnikatelů, akademici i představitelé vysokých škol figurují v delegaci předsedy Senátu Miloše Vystrčila, která zamíří 29. srpna k obrovské nelibosti Číny na Tchaj-wan. Delegace má i svoji „kulturní odnož“. Do Tchaj-peje s Vystrčilem zamíří také Kateřina Kalistová, ředitelka orchestru PKF – Prague Philharmonia. Což je orchestr, kterému loni v červenci čínské úřady zrušily z politických důvodů už domluvené turné v této zemi. V delegaci je pak i známý písničkář, básník a předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček.

Kauza kolem pražských filharmoniků rezonovala českými médii před rokem, protože umělci se dostali ne svoji vinou do soukolí politických sporů. Čínská strana na ně tlačila, aby se distancovali od kroků pražského magistrátu, které se týkaly Tchaj-wanu, Tibetu či plánu vypovědět ponižující smlouvu Prahy s Pekingem. Filharmonici se tehdy zachovali statečně, i když tím přišli o značné finanční prostředky. „Pokud by nám byly kladeny jakékoliv podmínky – protože to bylo ze strany pořadatele naznačováno, že bychom se měli vymezit proti prohlášení vedení Prahy směrem k Čínské lidové republice ve vztahu k Tchaj-wanu, tak to odmítáme,“ uvedl loni v létě předseda Správní rady PKF — Prague Philharmonia Martin Klimpl. A komunistické čínské úřady podzimní turné orchestru skutečně zrušily.

Orchestr samozřejmě musel za zrušené čínské turné hledat alternativy. Navíc letos do chodu tělesa velmi nepříjemně zasáhla pandemie koronaviru, kvůli které se některé koncerty neuskutečnily. Na rok 2022 ale pražští filharmonici chystají turné po Spojených státech amerických a možnosti hledají i v Asii. Proto teď pojede Kateřina Kalistová na Tchaj-wan.

„Na podzim 2021 plánujeme velké asijské turné. Rádi bychom navštívili Japonsko, Jižní Koreu a také Tchaj-wan. Zatím se to vyvíjí dobře a v Tchaj-peji se mám setkat s místními partnery a budeme jednat o naší spolupráci,“ řekla pro Reflex.cz ředitelka orchestru PKF — Prague Philharmonia Kateřina Kalistová.

Spolupráce v literatuře

Mnoho Čechů by asi bylo překvapených, ale na Tchaj-wanu není naše literatura úplně neznámá. Navíc od roku 2007 existuje na Národní tchajwanské univerzitě v Tchaj-peji katedra bohemistiky, o kterou je mezi studenty poměrně velký zájem.

„Setkám se proto při cestě na Tchaj-wan s místními bohemisty a chtěl bych někoho z nich pozvat do Prahy na některou z našich plánovaných akcí,“ říká písničkář a básník Jiří Dědeček, který je také dlouholetým předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Ten se sice věnuje především literární tvorbě, ale nevyhýbá se v souvislosti s kulturou ani podpoře prodemokratických sil po celém světě.

S partnery z Taipei Chinese PEN Centra pak chce Dědeček na plánované schůzce probrat nejenom otázky kolem literárního dění, ale i to, jaký je dnes samotný obsah a smysl organizací, jako jsou PEN kluby.

Navíc Jiří Dědeček není na Tchaj-wanu nováčkem. Známý tchajwanský básník, akademik a producent Yu Hsi mu vydal ve svém nakladatelství v mandarínštině už dvě knihy. Loni to bylo „Temno se drolí“ a v roce 2012 „Věci po mrtvých“. Třeba se při Dědečkově stávající cestě na Tchaj-wan, kde se opět s Yu Hsim setká, urodí i do třetice.