Patnáctileté dívky Courtney Morrisová a Annabel Wrightová užívaly Roaccutane a obě spáchaly sebevraždu

Patnáctileté dívky Courtney Morrisová a Annabel Wrightová užívaly Roaccutane a obě spáchaly sebevraždu Zdroj: Facebook

Lék proti akné má údajně na svědomí mladé životy. Matky dětí, které spáchaly sebevraždu, před ním varují

Rodiče patnáctileté Annabel Wright, která loni spáchala sebevraždu přímo ve svém dětském pokoji, tvrdí, že podlehla sebevražedným myšlenkám způsobeným Roaccutanem. Jindy bezproblémová Courtney Morris, která si vzala život letos v květnu, také užívala několik týdnů před smrtí tento lék proti akné. Smutné příběhy dívek tak navazují na celou řadu úmrtí mladistvých se stejným jmenovatelem.

Farmaceutická firma Roche čelí dalším závažným žalobám. Sebevraždy mladistvých, které údajně úzce souvisejí s užíváním léku proti akné, pronikají na světlo již od devadesátých let. Poté, co v roce 1997 spáchal sebevraždu devatenáctiletý Ir trpící závažnou formou akné, nechal se jeho otec Liam Grant slyšet, že ji má na svědomí užívání léku Accutane. Teprve na jeho popud firma údajně zpřístupnila všechny informace týkající se závažných vedlejších účinků.

Ačkoliv podle americké komise pro potraviny a léky měl lék Accutane vliv na sebevraždu až 150 lidí, a na americké krabičce se proto brzy objevilo varování, že deprese způsobené lékem mohou vést až k sebevraždě, na příbalovém letáku českého balení mezi nežádoucími účinky dlouho zůstávaly pouze sucho v ústech, zánět spojivek, bolesti hlavy a kloubů nebo „změny nálady“.

Vědci nakonec potvrdili, že pacientům léčeným izotretoinem, hlavní léčivou látkou Roaccutanu, hrozí zvýšené riziko sebevraždy ještě celý rok po ukončení terapie.

Zázrak s velkým vykřičníkem

Na otázku, zda mladému člověku hrozí větší deprese z ošklivé pleti nebo kvůli její léčbě, se dosud nepodařilo najít uspokojivou odpověď.

Britská asociace dermatologů na svém webu uvádí, že na základě léčby trvající 16 až 24 týdnů vidí „devět z deseti pacientů výrazné zlepšení závažné formy akné “. A to chce číst asi každý teenager bez ohledu na svůj reálný duševní stav. A právě před tímto „zázrakem“ chtějí nyní varovat matky dívek, které si kvůli vytoužené hladké pleti vzaly život.

„V den, kdy Annabel zemřela, u nás byla na návštěvě její babička. Bylo to moc hezké odpoledne, povídali jsme si, společně povečeřeli, mazlila se se psem. Pak jsme odvezli jejího dvanáctiletého bratra do klubu mladých farmářů…“ vzpomíná na nejhorší okamžiky svého života jedna ze zdrcených matek, která se nyní snaží šířit o nebezpečném léku osvětu.

„Jsem stále v šoku, ale jsem si jistá tím, že nám ji vzal ten lék,“ uvedla matka nedávno zesnulé Courtney Morris.

Courtney bojovala s akné několik let. „Vyzkoušeli jsme několik antibiotik a léčivé pleťové krémy, než přišel na řadu isotretinoin,“ doplňuje.

Když její dermatolog řekl, že by její dceři předepsal tento lék, vyvstaly obavy ohledně deprese. Rychle ale byly smeteny ze stolu „Doktor mi řekl, že se tím farmaceutické společnosti jen kryjí a musejí uvést všechny možné i téměř nemožné vedlejší účinky. Tak jako u většiny jiných léků,“ dodala.  

V den, kdy si Courtney vzala život, vyjela celá rodina na výlet. Courtney prý chtěla dodělat nějakou školní práci. „Vrátila jsem se domů kolem 16:30 a zjistila jsem, že moje dítě spáchalo sebevraždu,“ říká.

Stejně jako Annabel, Courtney nikdy předtím žádné známky deprese nejevila.

Čtěte pečlivě příbalový leták

„Cítím se provinile, že jsem jí dovolila léky brát. Vím, že svou dceru nikdy nezískám zpět, ale doufám, že můžu varovat ostatní před možnými vedlejšími účinky tohoto léku,“ říká jako celá řada rodičů matka zesnulé Courtney Morris.

Firma Roche však nadále popírá, že je lék za vyvolání deprese a sebevraždy přímo zodpovědný.

Mluvčí společnosti uvedl: „Miliony pacientů po celém světě užily Roaccutane a vedlejší účinky se u nich neprojevily. Je to stejně jako s dalšími léky. Doporučujeme samozřejmě, aby byl předepsán velmi pečlivě, se zvláštním zřetelem na jakoukoli předchozí historii deprese.“

Firma poukazuje na tři recenze publikovaného výzkumu provedeného v letech 2012 až 2019, které buď „neprokázaly významnou souvislost mezi depresí a isotretinoinem“, nebo naopak naznačují, že „může existovat souvislost mezi isotretinoinem a onemocněním depresí“.

Mluvčí dodal: „Vzhledem k protichůdným důkazům, které jsou k dispozici, by si všichni uživatelé měli být vědomi možných rizik duševního zdraví spojených s užíváním isotretinoinu. Z tohoto důvodu zahrnujeme informace týkající se tohoto do informačního příbalového letáku.“