Litevec Ricardas Puisy, kterého britská policie pokládala za mrtvého

Litevec Ricardas Puisy, kterého britská policie pokládala za mrtvého Zdroj: Britská policie

Ať žije nebožtík! Policie si myslela, že Litevce někdo zavraždil, on mezitím žil 5 let v lesích

Na západ odešel kvůli práci. V Británii však jeho životní příběh nabral nečekaný směr. Jednoho dne totiž Ricardas Puisys bez oznámení zmizel. Poslední stopa policii přivedla k datu 26. září 2015, od té doby byl osud dnes již 40letého Litevce záhadou. Strážci zákona dokonce připouštěli možnost, že mohlo jít o vraždu. V pondělí 3. srpna ovšem zveřejnili rozřešení. Zmizelý žil bezmála 5 let v lese u města Wisbech.

Minulé pondělí tedy došlo k oficiálnímu oznámení, o Puisysově návratu mezi živé však policie ví již delší dobu. Konkrétně ho našla 1. července, jak se schovává v lese a vyhýbá se kontaktu s lidmi. Údajně kvůli obavám o svoji bezpečnost. „Téměř pět let bylo Ricardasovo zmizení absolutní záhadou,“ komentoval šéfinspektor Rob Hall. „To platilo do konce čevna, kdy jsme obdrželi informaci, která nás k němu zavedla,“ dodal.

K práci na západě se Puisys dostal obvyklou cestou přes příslušnou agenturu. Ta mu zařídila místo ve Spojeném království u společnosti Nightlayer Leek, která se zabývá pěstováním ovoce a zeleniny. A pracoviště ve městě Chatteris se zároveň stalo místem, kam policii zavedla poslední stopa. Podle ní se onoho osudného dne pohyboval ve společnosti dalších Litevců.

Náhlý vývoj událostí navíc vyvolával důvody k obavám. Policie totiž pouhý měsíc před tím, koncem srpna 2015, dostala znepokojivou zprávu. Puisys se měl stát obětí určité formy využívání, a často se proto stěhoval. Podle deníku Cambridge News ale strážce zákona ujišťoval, že je vše v pořádku. „Charakterově jde o člověka náchylného ke zneužití,“ uvedli.

V listopadu téhož roku policie začala případ vyšetřovat jako vraždu. „Měli jsme opravdové podezření, že se Ricardasovi tu noc něco stalo,“ přiblížil dále situaci Hall. Strážníci dokonce zadrželi podezřelou osobu, jen aby ji následně bez obžaloby propustili.

Novou naději po letech v listopadu 2019 vykřesala podivná aktivita na sociálních sítích. Na Facebooku někdo založil profil se jménem a fotografiemi zmizelého. Policie nebyla schopná určit přesnou polohu, odkud se dotyčný přihlašuje, věděla ovšem, že jde o místo někde ve městě Wisbech. Úřady poté požádaly veřejnost o spolupráci a už v prosinci obdržely několik hlášení o spatření hledaného. „Věříme, že Ricardas utekl, protože se v minulosti stal obětí trestné činnosti,“ uzavřel případ šéfinspektor.