Bruno Ganz v roli Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí Říše

Bruno Ganz v roli Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí Říše Zdroj: Profimedia.cz

Parodoval nadřízené Hitlerem, za vyhazov teď dostane milionové odškodné. Meme prý není urážka

 Zaměstnanec ropné společnosti BP (British petroleum) dostal v Austrálii výpověď za šíření meme-videa o svých nadřízených. Použil pro něj slavnou scénu z filmu Pád třetí říše o posledních dnech před porážkou nacistického Německa. Teď jej firma musí znovu zaměstnat a navrch vyplatit odškodné 200 000 australských dolarů (asi 3,19 milionu korun).

Scéna s vytočeným Hitlerem v bunkru se za 16 let od uvedení filmu Pád třetí říše dočkala snad tisíců parodií. Nacistický vůdce se v ní od svých vysokých generálů dozví, že válka už je pro něj zřejmě prohraná. Asi čtyřminutový skeč tvůrci parodických verzí doplňují titulky – třeba o tom, jak se Hitler dozví, že je různě po světě ve velkém parodován.

Pracovník Západoaustralských ropných rafinerií (Western Australia oil refinery) patřících pod britskou společnost BP použil Hitlerův vztek pro video o svých nadřízených v době, kdy probíhalo vyjednávání o mzdách v rafinerii. Když za zesměšňování svých bossů dostal výpověď, obrátil se na tamní Komisi pro férovou práci (Fair Work Commission).

Memetický kontext

Komise jeho stížnost původně odmítla s tím, že video je nevhodné a ofenzivní. Následně ale rozhodnutí ještě revidovala a dala mu za pravdu. Kvůli „memetickému“ kontextu videa je prý neopodstatněné jej považovat za přirovnání manažerů k nacistům.

Satirik měl původně jen dostat zpátky své pracovní místo. Nakonec mu ale komise přiznala i odškodné za měsíce bez práce, které vyměřila na 200 tisíc dolarů (3,19 milionu korun). Firma požadovala snížení odškodného na 150 tisíc, mohl si podle ní mezitím najít jiné místo a ztrátu tím vynahradit.

Australský případ možná působí jen jako nepodstatná kuriozita. Tamní odborový svaz už však rozuzlení sporu přivítal jako „vítězství pro práva zaměstnanců v digitální éře.“ Budou v budoucnu odbory hájit zaměstnance nejen bojem za spravedlivou mzdu, pět týdnů dovolené a důstojné pracovní podmínky, ale i memes o nadřízených? Minimálně v Austrálii nejspíš ano. Práce ve 21. století bude zase o kousek svobodnější.