Jan Hamáček a Andrej Babiš

Jan Hamáček a Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Já nepřítel, ty nepřítel. A společně si budeme říkat vládní koalice

Volby se blíží, autorství vládních zásluh je mlhavé, voličské skupiny se překrývají. ANO a ČSSD tak nezbývá, než si častěji vzpomenout na oblíbené politické tvrzení, že koaliční partner je třetím a nejhorším stupněm nepřátelství. V uplynulých dnech se to projevilo hned několikrát.

Zvlášť pikantní bylo slovní šermování na Twitteru mezi šéfem ČSSD, ministrem vnitra Janem Hamáčkem na straně jedné a účtem Armády ČR neboli potažmo ministerstvem obrany, v jehož čele je nominant ANO Lubomír Metnar na protější polovině politického hřiště.

Jen ve zkratce, jelikož mnozí to napjatě sledovali online – Jan Hamáček vysvětloval, proč naši záchranáři s pomocí letěli do Bejrútu na palubě Smartwings místo armádním speciálem. Podle něj armáda nemá dostatečné kapacity a provozuje „létající technické muzeum“. Ozbrojené složky se bránily tím, že kapacity mají a žádnou formální žádost od Hamáčkova resortu nedostaly. Zjevně naštvaný ministr na výtky, proč vládně-armádní špinavé prádlo pere na veřejnosti, reagoval slovy jak z nějaké novomanželské rozepře: „Já si nezačal.“ Nedůstojnosti bylo učiněno zadost.

Mezitím se ale začala hrát vládní přebíjená i na dalších hřištích, částečně se stejnými hráči. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš před odletem na dovolenou vypustil jeden ze svých oblíbených balónků, tentokrát s nápisem snížení daně z příjmu zaměstnancům na 15 %.

Zaskočení sociální demokraté správně vytušili, že to nemůžou pouze šmahem odmítnout, tak alespoň připojili logickou připomínku, kde se na to v už tak děravém státním rozpočtu vezme. A oprášili svůj oblíbený červený hadr, tedy bankovní daň. Což pro změnu zase odmítla ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Nakonec došlo i na zbraň poslední záchrany, zvyšování důchodů, tedy nad rámec zákonem dané valorizace (pro příští rok cca 840 Kč měsíčně). Špičky ANO a ČSSD se začaly špičkovat, kdo seniorům přilepší víc a jakou formou, licitování proběhlo na několik kol. Sociální demokraté z původního nápadu přihodit 300–400 Kč měsíčně udělali jednorázových 5000 Kč, což pochopitelně vypadá lépe.

Nelenil ovšem ani odpočívající premiér: původní celkovou měsíční sumu 900 Kč (tedy navíc jen asi 60 Kč) proměnil v roční bonus 6000 Kč. Deficit nedeficit, hlavně když je co slibovat. Že by se oba koaliční partneři třeba nejdřív dohodli, spočítali rozpočtové možnosti a pak to společně oznámili? Jak fádní…

A jistý, naštěstí potlačený potenciál soutěživosti nabídla i tragédie hořícího paneláku v Bohumíně. Zatímco ministryně financí (a vicepremiérka) za ANO Alena Schillerová se na místo neštěstí prostě musela vydat, ministr vnitra (a vicepremiér) v barvách ČSSD Jan Hamáček tomuto pokušení vcelku rozumně odolal.

Pokračování nejspíš někdy příště…