Zdroj: Shutterstock

Správný střešní nosič?

Na trhu dnes najdete opravdu široký výběr střešních nosičů. Tak široký, že to člověka může až vyděsit. Pro které nosiče se tedy rozhodnout a jak vlastně poznat, že daný typ je vhodný právě pro vás? Abychom vám v rozhodování pomohli, rozhodli jsme se připravit přehled těch nejdůležitějších aspektů.

Dejte si pozor na kompatibilitu 

Střešní nosiče se mezi sebou liší tím, jak se na auto připevňují. Některé z nich vyžadují tzv. hagusy neboli podélníky, jiné se nasazují pod lem střechy, další zase pasují do fixních bodů. Pevně drží všechny typy, je ale potřeba pořídit ten opravdu správný – pokud auto není s novými nosiči kompatibilní, moc s nimi nenaděláte. 

U prodejce si proto nejprve zjistěte, jak přesně se nosiče nasazují a jestli je možné je použít právě na váš vůz. Případně využijte některé z přehledných e-shopů, ty kvalitní umí filtrovat pasující nosiče dle značek, modelů i ročníků vozidel.  

Materiál hraje nezanedbatelnou roli

Nosiče se vyrábí z několika materiálů výrazně ovlivňujících jejich vlastnosti. V zásadě se ale setkáte se dvěma hlavními druhy. 

Plastové nosiče jsou tím nejdostupnějším řešením, je ale potřeba dát si pozor na jejich nosnost. Na plast totiž nepatří nic příliš těžkého, jejich menší nosnost může při přetížení hrozit pořádným problémem. Pokud ale potřebujete na střechu občas hodit 2 páry lyží, takové řešení poslouží dobře. Převoz rozměrného a plně naloženého střešního boxu bychom ale neriskovali.

Ocelové a hliníkové nosiče už stojí o něco více. Připlácíte tady ale za vyšší nosnost (tedy vyšší praktickou hodnotu) a zpravidla i lehčí a odolnější materiál. Více je v tomto případě opravdu více a cena zde přímo úměrně odpovídá kvalitám. 

Shutterstock

Jízdní vlastnosti a ochrana před krádeží

Moderní nosiče bývají navrženy s cílem maximalizovat bezpečnost, zároveň ale minimalizovat změnu jízdních vlastností. Ke kvalitním nosičům pak patří také ochranné prvky, které zaručí, že o nosiče jen tak nepřijdete. Většinou se jedná o jednoduchý zámek a klíč, který dokáže odradit alespoň některé zloděje. V případě, že auto a tím pádem i nosiče sdílíte s někým dalším, lze dokoupit náhradní klíče k těmto zámkům.  

Koupě nosičů se vám rozhodně vyplatí

Kvalitní nosiče s vysokou nosností si na sebe vydělají rychle. Umožní vám totiž pohodlně vyrazit na sjezdovky s lyžařským vybavením pro celou rodinu i na dobrodružný cyklovýlet po evropských stezkách s kamarády.