Bezmasé kuličky z Ikea

Bezmasé kuličky z Ikea Zdroj: Hana Vincourová

Bezmasé kuličky z Ikea
Bezmasé kuličky z Ikea
Bezmasé kuličky z Ikea
Bezmasé kuličky z Ikea
Bezmasé kuličky z Ikea
6
Fotogalerie

Ikea v Česku představila bezmasé kuličky, které ošálí i masožravce. Cílovkou nejsou vegetariáni

Prohlédneme si ložnici, obývák i kuchyň, koupíme si další poličku, oceníme designované lampičky – a honem na kuličky! K návštěvě švédského obchodu Ikea pro některé už neodmyslitelně patří pohodový oběd v místní restauraci. Populárním jídlem jsou pak zejména masové kuličky Ikea. Mezinárodní společnost s nábytkem a bytovým vybavením se rozhodla pokročit dále, co se týče udržitelného rozvoje, a od soboty 1. srpna bude nabízet také bezmasou alternativu oblíbené klasiky.

Ikea je přátelská vůči veganům a vegetariánům už delší dobu, v obchodě Ikea food i v restauraci si lidé mohou kupovat zeleninové veganské kuličky už od roku 2015. Nynější novinka v podobě bezmasých kuliček se však od původních zeleninových koulí liší jak složením, tak cílovou skupinou. Proč s novými kuličkami Ikea přišla, vysvětluje Jakub Slavík z Ikea Food: „Zeleninové kuličky jsme zavedli hlavně pro vegetariány a vegany, kteří se živí výhradně rostlinně. Bezmasé kuličky mají ale jiný cíl. Ikea s nimi chce zaujmout tři typy lidí: mladou generaci, flexitariány a milovníky masa, kterých zrovna v České republice není poskrovnu.“

Flexitariáni nebo také reduktariáni jsou lidé, kteří sice nevyřadili maso ze svého jídelníčku úplně, ale snaží se jeho konzumaci snížit. Jejich motivací zpravidla bývá omezit dopad živočišné produkce na klimatickou změnu.

A jak se napodobení masové pochoutky společnosti Ikea podařilo? Kuličky vypadají a voní jako ty masové. Dokonce i struktura je prakticky stejná, pouze pozornějším labužníkům může bezmasá kulička připadat trochu více nesoudržná. Pokud člověk ví, že právě nekonzumuje maso, jde si všimnout jemné obilné dochuti. Kdyby vám však naservírovali talíř masových kuliček, mezi nimiž by se skrývala jedna bezmasá, bez upozornění byste to těžko zaznamenali. Bezmasé kuličky Ikea jde označit za jednu z nejzdařilejších alternativ masa. Ikea je bude servírovat ve dvou podobách. V základní verzi budou kuličky doplněny stejnou přílohou jako masové, tedy bramborovou kaší, smetanovou omáčkou, hráškem a brusinkami. Pro vegany stvořená druhá verze kuličky ozvláštňuje kari omáčkou s fazolkami a dělá celý pokrm zajímavě exotický.

Bezmasé kuličky dodají tělu stejné množství celkové energie jako masové. Obsahují sice trochu méně bílkovin, ale zase jsou bohatší na vlákninu. Pěti hlavními ingrediencemi jsou hrachový protein, jablka, brambory, cibule a oves.

Kuličky napodobující maso jsou jedním z kroků, kterými chce Ikea inspirovat k udržitelnějším stravovacím návykům a životnímu stylu s pozitivním dopadem na planetu. Společnost chce také naplňovat své ekologické cíle. Masových Ikea kuliček se celosvětově prodá více než miliarda ročně, na Česko z toho připadá 17 milionů kuliček.

„Budeme se snažit přesvědčit alespoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky. Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 procent,“ dodává Jakub Slavík. Klimatická stopa nových kuliček je oproti těm masovým pouze čtyřprocentní. Bezmasé kuličky dokonce ekologicky předběhly i starší zeleninové. Zatímco na 1 zeleninovou kouli připadá asi 15 gramů CO2eq, na 1 bezmasou je to už jen 10 gramů. Masová kulička pro srovnání stojí za 260 gramy CO2eq.