Zdroj: FINEX MEDIA s.r.o.

Investovat do zotavených trhu? Nebo dát ruce pryč?

Kdo si chtěl zahrát nebezpečnou hru na chytání padajícího nože, neboli na odhadování cenového dna akcií pří volném pádu způsobené koronakrizí a následného zastavení světové ekonomiky, měl svoji příležitost na konci března.

Aktuálně, po zásahu všech centrálních bank se akcie vrátily na předkrizové úrovně a některé dokonce ještě výš V tomto ohledu je šampionem technologický index Nasdaq 100, který přesáhl 18. června hranici 10000 bodů a atakuje na konci měsíce své historické úrovně. Je tato investiční euforie na místě?

Opatrnost se vyplatí

To jistě neodpovídá reálné situaci. Politici a bankéři dělali (a stále dělají) vše proto, aby během krize žádný podnik nezkrachoval a nezačala vlna propouštění, která by zkomplikovala již tak dost těžkou situaci obyvatelstva. To se víceméně zdařilo, ale to nejtěžší z ekonomického pohledu: propouštění, snižování produkce a krach některých firem je ještě před námi.

Hodně napoví výsledková sezóna, která odstartuje v zámoří na začátku července. Trhy se dnes nachází na velmi tenkém ledu. Je jen těžko předvídatelné, kam se podívají indexy v následujících měsících. Volatilita trhů zůstává i dnes nezvykle vysoká. To nahrává zkušeným obchodníkům, kteří dokáží i za jeden den vydělat desítky procent, což v předchozích letech bylo skoro nepředstavitelné bez obchodování na riskantní páku. Pro ty, co mají dlouholeté zkušenosti a hlavně čas, aby burzu mohli sledovat nepřetržitě, jsou dnešní trhy dlouho očekávanou příležitostí. Ti ostatní, a zejména nováčci, by měli s investicemi radši ještě pár měsíců počkat.

Co dělat?

Samozřejmě toto čekání nemusí být pasivní. Nejlepší investicí, a to platí v každé době, je investice do sebezlepšování vlastní osoby. V investiční oblasti to znamená především sebevzdělávání. Jak na obecné rovině studium mechanismů fungování trhů, tak každodenní sledování trhů a různých aktiv. Tyto informace jsou velmi dobře dostupné online, na pár kliknutí. Vzdělání a kvalitní informace jsou dnes dostupné opravdu každému. První rada pro začátečníky je zkrátka následující: učit se, učit se, učit se.

Nechceme však zůstat jen pouze u abstraktních rad. Začínající investor by si měl stanovit časový horizont své investice, velikost plánované investice a velikost ztráty, kterou je schopen dočasně akceptovat. Pokud má investiční horizont, kratší než tři měsíce, měl by svoji investici dobře zvážit, protože současná volatilita trhů bude vyžadovat pevné nervy a zkušenosti. Začátečník by si měl neustále připomínat, že trh má pravdu a na počátku své traderské kariéry se nesnažit trhy přechytračit, ale naopak najít potenciální růstovou tendenci, která může skrývat zajímavou příležitost. Kde se takováto růstová tendence nachází?

Zlatá investice

Tímto kandidátem na dlouhodobou růstovou tendenci je právě zlato. Za rok se zlato dostalo z hladiny 1400 dolarů na 1750 dolarů za unci. Aktuální nejistota a jediné současné řešení krize v podobě tištění nepředstavitelného množství všech druhů bankovek, nenaznačuje, že by růst zlata v následujícím půl roce změnilo svůj směr. Znamená to automaticky, že když dnes koupím zlato, zítra nebo pozítří na tom zbohatnu?

Automaticky určitě ne. Z pohledu technické analýzy se právě zlato dostává na horní hladinu růstového kanálu. Laicky řečeno, pokud nepřijde silná kurzotvorná zpráva, jako například velké nákupy zlata od všech centrálních bank, aby se tato hladina prorazila, zlato čeká pravděpodobně pokles. Ten může být i desetiprocentní. A právě proto je potřeba mít přesně určené, jak velkou část peněz můžete jako investor na investici prodělat. Navíc u zlata v posledních měsících byl pozorován fenomén, který jde proti zaběhnutým pravidlům. Obecně platilo, když se akcie hromadně vyprodávaly, tak cena zlata stoupala, protože zlato je považováno za bezpečný přístav.

V posledních týdnech jsme však byli svědky, že při akciových výprodejích klesala zároveň i cena zlata. Jak to vysvětlit?

Jedno z možných vysvětlení, jsou spekulace na zlatu, které právě počítají s tímto jednoduchým schématem. Jenomže investoři se mohou zároveň zbavovat i pozic na zlatech, protože velké akciové výprodeje jsou pro ně příležitostí. Z krátkodobého hlediska v časech krize je nejlepší investice hotovost, se kterou můžete operovat. Po těchto krátkodobých výprodejích, však cena zlata nabrala směr na sever a pomalu se blíží k vysokým historickým úrovním. Dnes se na trzích vyplatí víc než kdy jindy opatrnost, a proto je důležité soustředit se ctnost dobrého úsudku. Právě otázkám načasování svých investic by měl investor, a to nejen začátečník, věnovat pozornost. Důležité je sledovat svůj plán tzn. mít přesně dané úrovně nákupu a prodeje svých investic. Dodržování plánu a disciplína jsou v každé době klíčové k trvalému úspěchu. Vždy mějte na paměti to, že byste nikdy neměli investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. Přijdou vám akciové tituly jako zajímavou korona investicí?Přečtěte si jak do nich investovat.