Testování na covid-19 v Moravskoslezském kraji: Do garáží hasičů v Ostravě-Vítkovicích dorazili zájemci, přihlášení přes krajskou aplikaci (2.5.2020)

Testování na covid-19 v Moravskoslezském kraji: Do garáží hasičů v Ostravě-Vítkovicích dorazili zájemci, přihlášení přes krajskou aplikaci (2.5.2020) Zdroj: ČTK / Vladimír Pryček

Nakažených je o třetinu méně, ministerstvo zrevidovalo statistiky

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, ráno uváděl o 1 775 případů více. Podstatně se také zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9 590 na 11 423. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo dnes vpodvečer zveřejnilo na svém webu. Audit počtu vyléčených nařídil tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou. Nová čísla jsou výsledkem zpětné kontroly dat, vysvětlil Dušek v České televizi. „Není to žádný skok, který by měnil podstatu hodnocení celé epidemie,“ dodal.

Celkem se v Česku od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem 15 273 lidí. V sobotu přibylo 131 potvrzených případů, necelá polovina pátečního počtu. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který klesl z více než 6 200 v pátek na sobotních 2 262. Dnes byly testy pozitivní zatím v 61 případech.

V souvislosti s nákazou novým koronavirem v Česku dosud zemřelo 371 lidí. Hospitalizovaných je 149 nakažených, stav 15 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Denní počty nově potvrzených případů tento týden čtyřikrát v řadě přesáhly 200. V souvislosti s tím, také stoupaly údaje o počtu aktuálně nakažených. Podle původních čísel jejich počet v úterý poprvé od začátku epidemie vzrostl nad 5000. Ukazatel stoupal i v dalších dnech, a to až na 5 290 případů v pátek. Ve středu ministr zdravotnictví Vojtěch oznámil, že nechá počty aktuálně nemocných prověřit. Podle dnes publikovaných revidovaných údajů se počet aktivních případů držel od začátku týdne do středy pod 3 000 a v následujících dnech postupně vzrostl na dnešních 3 479.

V Česku je několik ohnisek nemoci covid-19. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel stále vykazuje Karvinsko, a to přes 62. Následuje okres Jihlava s 57 a Frýdecko-Místecko s 39 nakaženými na 100 000 obyvatel za poslední týden.