Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Aktu.cz

V každé vlakové soupravě nyní bude povinně přítomen kněz, který cestujícím nabídne poslední pomazání

Po sérii několika železničních neštěstí, kdy bohužel i umírali lidé, se ministerstvo dopravy rozhodlo k ráznému kroku. Od pondělí bude povinně v každé vlakové soupravě přítomen minimálně jeden kněz, který bude připraven cestujícím udělit poslední pomazání.

„Je to hrozné, co se teď v poslední době na železnici děje. Je to jedno neštěstí za druhým. Proto sílí tlaky seshora, abychom situaci nejen prošetřili, ale hlavně vyřešili.

Zatím to vypadá, že v převážné části nehody způsobuje lidská chyba. My nemáme prostředky ani ambice dohlížet na pracovníky železnic, aby svou práci dělali více důsledně. Tam naše možnosti nesahají. Právě z toho důvodu nemůžeme předcházet železničním nehodám. Co ale můžeme, je mírnit jejich následky. Z toho ministerstvo dopravy vydalo doporučení cestujícím vlaků, aby si před jízdou zřídili poslední vůli, a hlavně jsme do každého vlaku instalovali duchovního, který je připraven poskytnout kdykoliv zdarma cestujícím poslední pomazání, popřípadě duchovní vzpruhu v případě nehody,“ tvrdí ministr dopravy Karel Havlíček.

„Je to tak. Od pondělního ráda jsou již naši duchovní přítomni v každém osobním vlaku na území České republiky. Bylo poměrně náročné to celé zorganizovat, neboť povel od vlády přišel o víkendu a my jsme měli opravdu jen velmi málo času se podle toho zařídit.

Vzhledem k tomu, že církev není nafukovací a nemáme tolik duchovních, aby mohli pokrýt jak své nové drážní povinnosti, tak svou běžnou agendu, musíme rušit spoustu mší, protože je nemá kdo vést. Kostely zejí prázdnotou. Nabíráme samozřejmě brigádníky, které vysvětíme a vyšleme do kostelů, ale to je pouze veliké provizorium. Doufáme, že Vatikán a hlavně Bůh v tomto případě přivřou oči a během mší nebudou vyžadovat opravdové a zkušené duchovní,“ povzdechl si Dominik Duka, ředitel české pobočky katolické církve, kterému není nové nařízení vlády příliš po chuti, ale chápe, že za současné situaci to jinak nejde.

Vlakoví cestující si na přítomnost duchovního ve vlaku zvykli rychle a i katolická veřejnost se dané situaci přizpůsobila.

„Chtěli jsme pokřtít syna, ale v kostele byl jenom jakýsi pubertální brigádník. Pak jsme zjistili, že všichni kněží nyní působí ve vlacích. Koupili jsme si tedy jízdenku z Kolína do Prahy a u vlakového kněze syna nechali pokřtít v kupéčku,“ tvrdil věřící Jaroslav Bláha, který s sebou do vlaku kromě poslední vůle rovněž přinesl vlastní svěcenou vodu. 

„Je to nezvyklá situace, ale lidé si zvykají. Vedle toho, že jsem kdykoliv připraven poskytnout poslední pomazání, vykonávám ve svém kupéčku v druhé třídě svatby, mše, křty, a dokonce jsem měl i jeden pohřeb. Bylo to důstojné a po zádušní mši jsme nebožtíka v rakvi vyložili na zastávce, kde si ho převzal průvodčí a uchoval ve ztrátách a nálezech, dokud nebude pohřben,“ podělil se o svou zkušenost otec Petr, kněz, který působí v osobním vlaku z Pardubic do Olomouce.

I běžní cestující, kteří používají vlak pouze k dopravě, a nikoliv k pohřbu (alespoň takový je jejich záměr) si přítomnost kněze ve vlakové soupravě pochvalují.

„Vím, že kněz havárii nezabrání, ale tak nějak mám lepší pocit, když vím, že tu je,“ tvrdí pan Antonín a ostatní mu dávají za pravdu. Přítomnost kněze ve vlaku je uklidňuje.

Podle ministra dopravy se přidáním kněží do vlaků situace kolem častých nehod vyřešila, a již proto není třeba nic dalšího dělat. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že nová opatření proti šíření nemoci covid-19 nic neřeší.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>