Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

10+1 otázka pro ministra Vojtěcha: Proč jsme na tom v červenci stejně mizerně jako v březnu?

Plošná protiepidemická opatření, která ve čtvrtek vyhlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, působí jako plácnutí do vody. Reálně nic moc neřeší. Hlavním smyslem tedy zřejmě bylo ukázat voličům, že vláda je akční a vždy ve střehu. A asi taky připravit veřejnost na další utahování šroubů, až se to vrchnosti hodí.

Už od soboty si Češi musí nasadit roušky na hromadných akcích ve vnitřních prostorách nad 100 lidí. Od pondělí se pak zakazují vnitřní akce nad 500 lidí. V neprůhledném chaosu, který v souvislosti s činností vlády bohužel není ničím novým, lze stěží vypátrat, proč ministr zdravotnictví (zjevně pod nemalým tlakem premiéra) rozhodl právě takto. Otázek, na které by měl Adam Vojtěch veřejnosti odpovědět, je přitom halda. Tady jsou aspoň některé z nich.

1) Vzniklo nějaké ohnisko nákazy kvůli vnitřní kulturní, sportovní či jakékoliv jiné akci s více než 500 účastníky, že bylo nutné snížit hranici pod 500?

2) Vzniklo nějaké ohnisko nákazy kvůli tomu, že lidé na jakékoliv jednorázové vnitřní akci s více než 100 účastníky neměli roušky, že bylo třeba tuto povinnost znovu zavést?

3) Sám jste potvrdil, že pokud bude hrát v baru kapela a přijde na ni více než 100 lidí, musí mít roušky, ovšem pokud v tomtéž baru kapela nebude, lidé mít roušky nemusí, i když jich tam bude třeba dvakrát tolik. Mohl byste, prosím, vysvětlit myšlenkový pochod, který vás k takovému opatření vedl?

4) Podle dostupných informací hygienici prakticky vůbec nevyužívají polohová data z různých aplikací, na nichž měla být založena chytrá karanténa a veškeré trasování probíhá postaru. Není čas přiznat, že chytrá karanténa nefunguje, nikdy fungovat nezačala a šlo jen o marketingový nástroj na uklidnění voličů?

5) Před pár dny jste ve sněmovně tvrdil, že denní kapacita laboratoří zapojených do systému testování Covid-19 se pohybuje kolem 15 až 20 tisíc. Proč tedy denní počty testů zdaleka nedosahují ani desetitisícové hranice?

6) Ve skladech státních hmotných rezerv nejsou k dispozici žádné ochranné prostředky. Nezdá se vám to přece jen trochu málo?

7) Nebylo by už, skoro pět měsíců od prvních případů koronaviru v Česku, načase zveřejnit alespoň základní kritéria, jako např. (ale zdaleka nejen):

  • při kolika aktuálně nakažených budeme hovořit o epidemii,
  • při kolika nakažených a nemocných budou přijata jaká konkrétní protiepidemická opatření,
  • při kolika nakažených a nemocných budou přijatá opatření postupně odvolávána?

8) Opravdu je třeba otravovat život lidem v celé zemi kvůli tomu, že sice přibývá lidí se zjištěným koronavirem, ale v naprosté většině jsou tito lidé bez příznaků, zásadně ubylo vážných stavů a z 365 mrtvých za posledních pět měsíců jich velká část neumřela „na koronavirus“, ale „s koronavirem“?

9) Jaký smysl má vaše jednání s epidemiology a dalšími odborníky o tom, kdy a jaká protiepidemická opatření přijmout, když premiér Babiš předem veřejně prohlásí, že nic než opětovné zavedení roušek nepřichází v úvahu?

10) Na začátku června premiér prohlásil, že plošná omezení vláda už nikdy nezavede a není namístě strašit druhou vlnou epidemie. Vy jste teď plošná opatření zavedl. V čem ještě jste veřejnosti s premiérem lhali?

11) Nemyslíte, že by bylo pro všechny lepší, kdybyste si našel nějakou jinou, méně náročnou a odpovědnou práci?