Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Česká vakcína proti covidu vstupuje do další fáze. Vědci si koupili zkumavky a do padesáti let se začne testovat

Boj celého světa s koronavirem může podle všeho rozhodnout ve prospěch lidí jedině vakcína. Vznikl tak doslova závod s časem, kdy se farmaceutické firmy mohou přetrhnout, aby spatřila vakcína světlo světa co nevidět. Státy i firmy lijí do vývoje vakcíny nepředstavitelné částky, přičemž několik týmů hlásí, že začínají testovat na lidech. Do rozjetého vlaku se rozhodla naskočit i Česká republika, která začala vyvíjet vakcínu po vlastní ose.

„Nikdo neví, kdy bude vakcína hotová, a právě proto jsme se rozhodli, že i my zabojujeme a pokusíme se jednu takovou vyrobit. Máme tu nespočet chytrých lidí, kteří na to určitě mají. Na rozdíl od mnohých firem, které jsou značně napřed, protože třeba už jen modifikují nějakou hotovou vakcínu, my startujeme takzvaně na zelené louce. To nás ale nezastaví. Ze státního rozpočtu jsme uvolnili několik desítek tisíc korun a jsme připraveni na vývoj vakcíny přihodit klidně i dalších několik desítek tisíc. Nejde tady jen o samotnou vakcínu, ale i o prestiž. Pokud budeme první, kdo vakcínu uvede na trh, staneme se legendami,“ myslí si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se o vývoj vakcíny sám zasadil. „Je to moje dítě,“ tvrdí.

Zatímco zahraniční firmy vstupují ve vývoji vakcíny do finální fáze, tedy testování na lidech, Česká republika nikam nespěchá.

„My to chceme dělat pořádně,“ tvrdí ministr Vojtěch.

Navzdory pomalému rozjezdu vstoupil vývoj české vakcíny do další fáze, tedy do fáze vybavování laboratoře.

„V první fázi jsme hledali vhodný pronájem. V druhé fázi jsme najímali lidi a teď konečně vstupujeme do třetí a nejdůležitější fáze, tedy vybavit laboratoř,“ chlubil se Adam Vojtěch na tiskové konferenci.

„Dostali jsme od státu tisícikorunu, abychom si koupili zkumavky. To je sice hezké, ale já osobně jsem potřeboval pro vývoj fázový laserový štěpič buněk za půl miliardy. Bez toho se nikam moc nepohneme. Na druhou stranu jsem rád aspoň za ty zkumavky, protože až do teď jsme vyvíjeli vakcínu ve skleničkách z Ikey,“ potvrdil pokrok ve vývoji profesor Radim Novotný, vedoucí vědeckého týmu.

Pokud nastolené vysoké tempo vydrží, je podle ministra Vojtěcha reálné, že se vakcína již za padesát let začne testovat na lidech. Vypadá to tedy, že koronaviru pomalu, ale jistě odzvonilo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je ztrapňování se pražského primátora na sociálních sítích.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>