Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/ZUMA/Andrea Ronchini

Čínský kyberútok na firmy vyrábějící vakcíny proti koronaviru. USA obvinily dva hackery

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo dva Číňany ze série hackerských útoků na cíle po celém světě včetně společností pracujících na vývoji vakcíny proti koronaviru. Hackeři prý odcizili obchodní tajemství v hodnotě stovek milionů dolarů, přičemž věděli, že data budou zajímavá pro vládu v Pekingu. Uvádí to nově odtajněná žaloba, o níž dnes informovaly světové zpravodajské agentury.

Podle dokumentů předložených tento měsíc federálnímu soudu ve Washingtonu dvojice obviněných Li Siao-jü a Tung Ťia-č' v letech 2014 až 2020 útočila kromě farmaceutických firem také na výrobce zbraní a další organizace. Podle agentury AP z obvinění nevyplývá, že by se jim podařilo ukrást informace o výzkumu spojeném s nemocí covid-19, prokurátoři ale píší o odcizení návrhů zbraní či zdrojového kódu počítačových programů.

"Dvojice čínských hackerů spolupracovala s čínským ministerstvem státní bezpečnosti," prohlásil na tiskové konferenci představitel amerického ministerstva spravedlnosti John Demers. Kromě firem v desítce západních zemí prý cílili i na nevládní organizace a prodemokratické aktivisty v Číně a Hongkongu. Čínští občané ve věku 34 a 33 let jsou obviněni z vícero trestných činů včetně krádeže obchodních tajemství.

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu ihned na tvrzení americké vlády nereagovalo. Agentura AFP píše, že ani jeden z obviněných nebyl zatčen, neboť oba muži se nachází v Číně.

Nové kroky amerického ministerstva spravedlnosti přichází v čase hlasité kritiky Washingtonu na adresu čínské vlády. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa v posledních týdnech zavádí nové sankce spojené s perzekucí Ujgurů, kritizuje Peking ze "šikany" států i firem a obviňuje jej ze zavinění pandemie covidu-19. Protičínská rétorika se zároveň stala výraznou součástí Trumpovy předvolební kampaně.