Protesty proti rasismu Black lives matter

Protesty proti rasismu Black lives matter Zdroj: ČTK / AP / Markus Schreiber

Black s velkým B, white s malým w. Významná agentura AP mění pravidla u velkých písmen, další se přidávají

Tisková agentura Associated Press (AP) funguje jako základní zdroj informací pro média po celém světě. Zprávy ze zahraničí z ní přebírá i česká ČTK. Teď agentura zavádí novou praxi v psaní velkých písmen – v reakci na aktuální protesty proti rasismu začne slovo black (černý) v kontextu rasy psát s velkým písmenem na začátku, slovo white (bílý) bude nadále psáno s malým w. A připojují se k ní další světoznámá média.

O psaní slova black s velkým B rozhodlo vedení AP už v červnu. Skoro přesně měsíc poté pak společnost včera vydala prohlášení o tom, že slovo white bude po četných konzultacích nadále ve všech svých článcích psát s malým písmenem na začátku.

„Byla jasná touha a důvod psát Black s velkým písmenem. Především proto, že lidé, kteří jsou černí, mají mnoho společného v kultuře a dějinách, i když pochází z jiných částí světa nebo jinde žijí. To zahrnuje taky společnou zkušenost diskriminace na základě barvy pleti,“ píše viceprezident AP John Daniszewski v komentáři.

Bílí nemají společnou kulturu

Aktuálně podle něj není poptávka po tom, aby se s velkým W psalo slovo white. A to kvůli tomu, že „bílí lidé obecně nemají společnou kulturu a historii, ani zkušenost s diskriminací.“ V opačném případě by podle něj AP pomáhala těm, kdo prosazují bílou nadřazenost a rasismus. Zároveň ale uznává, že i bílí lidé jsou někdy terčem rasistických útoků.

AP zároveň vydala ve svém manuálu Stylebook novou kapitolu k psaní o rasách. Podle návodu by novináři měli opatrně zvažovat, zda lidi v článku identifikovat podle rasy. „Často jde o irelevantní faktor, poutání nadbytečné pozornosti k něčí rase či etnicitě může být bráno jako bigotní,“ píše se v příručce. Stylebook od AP představuje podle New York Times pro média dlouhodobě základního průvodce.

Manuál také dopodrobna specifikuje případy, kdy je vhodné barvu pleti zmínit jako podstatnou - pro příklad uvádí zprávu o zvolení Baracka Obamy prvním černým prezidentem USA. Rasu či etnikum mají novináři zmiňovat jen tehdy, když je jasně relevantní a jeho relevance je v článku explicitní.

Co noviny, to jiná pravidla

Dál agentura uvádí, že referování o tématech zahrnujících rasy vyžaduje „promyšlené rozhodování, precizní jazyk a otevřenost k diskuzi s lidmi z různých prostředí o tom, jak témata rámovat a jaký jazyk je nejvhodnější a nejférovější.“ Velké počáteční písmeno píše AP nově taky u slova indigenous označující původní obyvatele daného území. 

Ve velkých amerických médiích je nicméně praxe pořád dvojí - třeba CNN a prorepublikánská Fox News budou psát i slovo white v kontextu rasy s velkým W. Naopak New York Times nebo NBC News se přikloní k postupu podle AP.

Už delší dobu se s velkým písmenem na začátku běžně píší taky názvy pro několik dalších menšin jako Latino, Asian American nebo Native American (původní obyvatelé USA). De facto tak jediným z nejčastěji užívaných označení ras a etnik, které se bude i dál psát s malým prvním písmenem, zůstává slovo white.